CSR

RetuRO permite returnarea ambalajelor din plastic fără capac și după 3 iulie 2024

1
min
11/6/2024

Regulile pentru sistemul de garanție-returnare rămân neschimbate, în ciuda noilor cerințe privind atașarea capacelor la ambalajele de băuturi

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), anunță că ambalajele de plastic fără capac atașat vor putea fi returnate și după data de 3 iulie 2024.

Acest anunț vine în contextul Directivei UE privind plasticul de unică folosință, integrată în legislația română prin Ordonanța de Guvern nr. 6/2021. Directiva impune ca, de la 3 iulie 2024, pe piață să fie introduse doar recipiente de băuturi cu dopurile și capacele atașate în timpul utilizării. Totuși, această modificare nu afectează modul de returnare a ambalajelor în cadrul SGR, transmite Economedia.

Din punct de vedere tehnic, aparatele de colectare automată (RVM) sunt programate să accepte recipiente atât cu, cât și fără capac. Pentru colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân neschimbate: ambalajele trebuie să fie intacte, cu codul de bare și simbolul „Ambalaj cu Garanție” vizibile, și să fie golite de conținut.

Ambalajele colectate, fie prin RVM-uri, fie prin colectare manuală, sunt trimise la centre de numărare și sortare, unde sunt scanate pentru a confirma apartenența la SGR. Ulterior, acestea sunt trimise la fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materii prime secundare și folosite la producerea de noi ambalaje.

Implementarea Directivei UE va contribui și la atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă nr. 12 al Organizației Națiunilor Unite, care promovează modele sustenabile de consum și producție, parte a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă adoptată de ONU în 2015.