Solutii

Proiect innovator de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la stația de epurare a municipiului Târgu Mureș

2
min
23/4/2024

Nămol fermentat pentru generarea biogazului necesar producerii energiei electrice și termice

Compania AQUASERV, operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă potabilă și canalizare în județul Mureș, a finalizat un proiect de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest proiect a fost realizat prin utilizarea biogazului rezultat din fermentarea nămolului de la stația de epurare a municipiului Târgu Mureș, situată în Cristești, pentru producerea de energie electrică și termică. Investiția totală pentru acest proiect a fost de peste 2 milioane de euro, scrie Wall-Street. Proiectul a fost finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021.

Conform reprezentanților companiei, proiectul a avut ca rezultat înlocuirea instalației vechi de generare a energiei cu un echipament nou. Acesta permite utilizarea biogazului obținut din fermentarea nămolului provenit din tratarea apelor uzate pentru a produce energie electrică și termică la stația de epurare a apelor uzate din Cristești.

Baurer Csaba, managerul operațiunilor de tratare a apelor din cadrul Companiei AQUASERV, a declarat că soluția tehnică constă în patru bioturbine. Prin această tehnologie, emisiile de CO2 sunt reduse semnificativ.

"Reuşim să acoperim cam 70% din necesarul de energie electrică a staţiei de epurare şi ne apropiem de 90% din necesarul de energie termică. Este un indicator foarte important în aceste proiecte, cantitatea de bioxid de carbon care va fi redusă. Aici s-a făcut o echivalenţă cu 300 de autoturisme care parcurg 25.000 de km pe an. Cu atât se va reduce emisia de CO2", a declarat Baurer Csaba, într-o întâlnire cu presa.

Până acum, la stația de epurare a municipiului Târgu Mureș, biogazul produs prin procesul de stabilizare anaerobă a nămolului era utilizat cu ajutorul unei instalații de cogenerare care se apropia de sfârșitul duratei de viață, fiind pusă în funcțiune în anul 2000, printr-un proiect finanțat internațional.

Prin implementarea noului proiect, instalația de cogenerare existentă, care funcționa cu un motor termic pe gaz (biogaz/gaze naturale) de 455 kWe/711 kWt, a fost înlocuită cu o instalație de cogenerare de înaltă eficiență, formată din patru module de microturbine (4x200 kWe), cu o putere aproape dublă, de 800 kWe/1500 kWt.

Pe lângă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, această investiție oferă un avantaj financiar net de peste 270.000 de euro pe an.

Valoarea totală a proiectului este de 2.118.189 euro, din care 1,8 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, iar cofinanțarea în valoare de 318.189 euro a fost asigurată de Compania AQUASERV.

Sursă Foto: Shutterstock / geogif