Stiri

Protestele pentru mediu, din ce în ce mai inventive: un francez s-a urcat pe Pantheon și a coborât drapelul în bernă

5
min
1/11/2022

Acţiunea de protest a activistului Sasha, în vârstă de 24 de ani, a fost surprinsă de camere, tânărul fiind ulterior scos de pe acoperiş de un pompier.

Un activist de mediu a urcat miercuri pe acoperişul Pantheon-ului din Paris, a coborât drapelul francez în bernă şi s-a legat de catarg.

„Să ne implicăm în rezistenţă civilă”

"Acest simbol puternic a fost ales pentru a sublinia pericolul grav cu care se confruntă populaţia franceză deoarece guvernul nu ia măsuri importante pentru a opri încălzirea globală", a scris luni pe Twitter grupul Derniere Rénovation.

Numele grupului se referă la cererea sa de a moderniza în regim de urgenţă clădirile din Franţa pentru a fi eficiente energetic, o promisiune pe care grupul susţine că guvernul de la Paris nu a respectat-o.

"Depinde acum de noi, cetăţenii obişnuiţi, să punem în aplicare angajamentele pe care guvernul nostru refuză să şi le asume. Depinde de noi să ne implicăm în rezistenţă civilă", se arată pe site-ul organizaţiei.

Acţiunea de protest a activistului Sasha, în vârstă de 24 de ani, a fost surprinsă de camere, tânărul fiind ulterior scos de pe acoperiş de un pompier, potrivit declaraţiei grupului.

"Nu mai există nicio îndoială ştiinţifică asupra că ceea ce ne aşteaptă dacă nu acţionăm va fi dezastruos şi fără precedent", a subliniat grupul, care în urmă cu doar câteva zile a avertizat asupra unei catastrofe climatice iminente prin blocarea unei autostrăzi în apropiere de Paris.

"Am coborât drapelul în bernă pentru că trebuie să îi plângem pe toţi cei care mor în fiecare an din cauza inundaţiilor, incendiilor şi foametei: pe scurt, din cauza schimbărilor climatice", a scris activistul Sasha pe Twitter.

Sursa foto: Twitter/ François Gemenne