Stiri

Haiti: Poluare periculoasă în cea mai mare mahala din capitală, potrivit unor experţi ONU

5
min
1/8/2022

Locuitorii dintr-un cartier sărac ard o parte din aceste deşeuri creând o ''ceaţă constantă de fum toxic'', care împrăştie toxine şi metale grele în cartier.

Cei 400.000 de locuitori ai cartierului sărac Cité Soleil, unde se acumulează munţi de deşeuri cu o înălţime de mai mulţi metri, se confruntă cu o ''gravă problemă de insecuritate ecologică'', care le pune în pericol ''sănătatea şi securitatea'', au avertizat joi doi experţi din cadrul ONU, potrivit AFP.

„Absenţa gestionării adecvate a deşeurilor din Cité Soleil violează drepturile la viaţă, la sănătate, la alimentaţie, la apă şi la salubritate, precum şi la un mediu curat, sănătos şi durabil'', au denunţat Marcos Orellana şi Pedro Arrojo-Agudo într-un comunicat.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

În acest cartier situat la periferia capitalei Port-au-Prince, nu există sisteme de canalizare: deşeurile se îngrămădesc într-un canal situat sub cerul liber, ''inundând uneori străzile şi casele rezidenţilor'' şi formând maldăre de gunoaie de până la trei metri înălţime, potrivit comunicatului.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Locuitorii din cartier ard o parte din aceste deşeuri creând o ''ceaţă constantă de fum toxic'', care împrăştie toxine şi metale grele în cartier.

Soarta copiilor expuşi la aceşti vapori şi la aceste deşeuri este deosebit de îngrijorătoare, susţin experţii.

„Aceştia suferă de boli cronice şi câteodată mortale care ar putea fi evitate'', au declarat experţii adăugând: ''autorităţile trebuie cu cea mai mare urgenţă să strângă, să retragă sau să elimine toate deşeurile în scopul garantării drepturilor fundamentale ale locuitorilor''.

Autorităţile haitiene, contactate de experţi în legătură cu acest subiect, nu au oferit încă un răspuns, se mai precizează în comunicat.

Sursa foto: Flickr