Stiri

Număr enorm de participanți la COP27: 40.000 de persoane la Sharm El-Sheikh. Printre acestea, o sută de șefi de state

7
min
4/11/2022

La summit-ul de la Sharm El-Sheikh şi-au confirmat deja participarea mai mulţi lideri, între care preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Rishi Sunak.

Egiptul se aşteaptă ca peste 40.000 de persoane să ia parte la cea de-a 27-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice (COP27), care se desfăşoară, în perioada 6-18 noiembrie, în staţiunea Sharm El-Sheikh (sudul Peninsulei Sinai), ceea ce ar face din această reuniune summit-ul climatic cu cel mai mare număr de participanţi din istorie, transmite EFE.

Zona Albastră și Zona Verde

Preşedinţia egipteană a COP27 a furnizat aceste cifre într-un comunicat difuzat miercuri şi a menţionat că Sharm el-Sheikh va găzdui ''peste 100 de şefi de stat, zeci de mii de delegaţi, reprezentanţi ai societăţii civile, mass-media şi alte entităţi interesate să participe la conferinţă''.

Pe de-o parte, va exista o ''Zonă Albastră'' - unde se vor desfăşura toate negocierile între delegaţi, guverne, oameni de ştiinţă şi observatori acreditaţi - în centrul internaţional de convenţii din oraş, situat la malul Mării Roşii.

Pe de altă parte, Egiptul a creat un alt perimetru, pe care l-a numit ''Zona Verde'', de 22.500 de metri pătraţi, unde ''comunitatea de afaceri, tineretul, societatea civilă, experţii şi artiştii din întreaga lume vor avea un spaţiu suplimentar unde să fie prezenţi şi să participe''.

''Obiectivul este promovarea dialogului şi a compromisului, incluzive şi dinamice, între actorii din sfera schimbărilor climatice prin intermediul evenimentelor, expoziţiilor, atelierelor, spectacolelor culturale şi dezbaterilor'', se menţionează în comunicat.

Biden, Sunak și alții

EFE notează că această ultimă zonă este şi cea mai polemică din cadrul summit-ului privind clima, dat fiind că se află la mare distanţă de centrul internaţional de convenţii şi este locul în care se vor concentra reprezentanţii societăţii civile, care nu vor avea dreptul să protesteze în afara acestui spaţiu. Egiptul a adoptat în 2013 o lege care prevede că orice protest va trebui autorizat în prealabil de poliţie.

La summit-ul de la Sharm El-Sheikh şi-au confirmat deja participarea mai mulţi lideri, între care preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Rishi Sunak.
În cadrul summit-ului vor avea loc diverse evenimente, precum mese rotunde, zile tematice dedicate reducerii emisiilor de dioxid de carbon şi - o noutate pentru acest an - o zi tematică dedicată apei.

Organizaţiile care participă la conferinţa privind schimbările climatice vor lansa mai multe iniţiative în timpul summitului, care se vor concentra pe alimentaţie şi agricultură sustenabilă, viaţă decentă pentru Africa sau priorităţi de adaptare climatică pentru femeile africane, potrivit comunicatului difuzat de preşedinţia egipteană a COP27.

Sursa foto: Wikimedia Commons