Solutii

TrashOut, proiectul de protecție a mediului Let’s Do It, Romania!, cifre record de soluționări prin platforma 4B

4
min
1/10/2020

Au fost colectate 2216 tone de deșeuri abandonate în natură și igienizate 140 de zone, iar numărul de cartări ale zonelor cu deșeuri este de 2232.

În aceste vremuri în care tehnologia a pus monopol pe viața omului, iar ritmul de viață al acestuia este din ce în ce mai alert, nimeni nu mai are timp să se oprească și să admire lumea înconjurătoare și natura. Poluarea devine un aspect tot mai îngrijorător al vieții cotidiene, un efect al industrializării în masă la nivel mondial din ultimele decenii. Îngrădirea cu deșeuri a spațiilor verzi a devenit rutină. Natura moare și rămâne neobservată - transmit într-un mesaj dur, dar adevărat, cei de la Asociația Let’s Do It, Romania!, odată cu realizările obținute în proiectul TrashOut. Începând cu iarna anului 2019, echipa Let’s Do It, Romania!, în colaborare cu TrashOut și finanțată prin proiectul RO SMART– Țara lui Andrei, a pus bazele unui proiect technology-friendly, adresat tuturor. Acest proiect de protecție a mediului, numit 4B, încurajează curățarea deșeurilor printr-un singur click. Inițiativa a fost lansată de către membrul fondator al asociației, Ionuț Iordăchescu, cu ajutorul managerului de proiect, Adina Jigani, devenită membru al asociației în anul 2018.

Conceptul 4B este simplu – prin intermediul aplicației TrashOut, utilizatorii (adică fiecare dintre noi) pot semnala o zonă cu deșeuri printr-o fotografie pe care o vor încărca în baza de date a aplicației. Informațiile sunt apoi transmise echipei de voluntari din spatele platformei 4B, aceasta urmând să ia legătura cu autoritățile locale pentru acurăța zona semnalată cu deșeuri.

În perioada 14 septembrie – 25 septembrie, România a fost țara cu cele mai multe zone cartate pe aplicația TrashOut datorită inițiativei 4B cu un număr de 198 de cartări, urmată de Africa de Sud și Slovacia. De asemenea, rezultatele aplicației din primele patru luni de la lansare au fost neașteptat de bune. Astfel, au fost înregistrați peste 5000 de utilizatori noi în aplicația TrashOut, au fost recrutați și implicați 53 de voluntari activi care să păstreze legătura cu autoritățile.

Aceștia au contribuit la trimiterea a 1322 de sesizări către autorități. Au fost colectate 2216 tone de deșeuri abandonate în natură și igienizate 140 de zone cu deșeuri, iar numărul total de cartări ale zonelor cu deșeuri în aplicația TrashOut a ajuns la 2232.

Pe lângă scopul evident de a curăța spațiile verzi ale țării, echipa Let’s Do It, Romania! își dorește ca prin lansarea proiectului 4B să încurajeze și să sporească educația non-formală, educația despre mediu și implicarea în comunitate a persoanelor de toate vârstele. Aceste noțiuni transpuse în mediul online se adaptează programului personal, încurajând o odihnă productivă. Odată cu debutul proiectului, echipa Let’s DoIt, Romania! s-a mărit considerabil. Tot mai multe persoane pasionate s-au alăturat în calitate de voluntari și administratori ai platformei, de la liceeni, la studenți și angajați. Cei care sunt determinați să aducă o schimbare reală, să cunoască oameni noi și implicați cu pasiune în ceea ce fac, pot fi voluntari în cadrul proiectului și utilizatori al aplicației TrashOut! Schimbarea începe de la tine!