Stiri

Producătorii de ciment din România aruncă în atmosferă anual peste 13 milioane tone de dioxid de carbon

8
min
21/9/2022

Statisticile relevă faptul că, în prezent, industria producătoare de ciment este răspunzătoare pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon.

Peste 13 milioane tone de dioxid de carbon ajung, în fiecare an, în atmosferă din cauza producţiei de ciment din România, ţară care produce anual în jur de 15 milioane de tone de ciment, arată o analiză întocmită de o companie specializată în servicii şi evenimente corporate.

Industria cimentului, 8% din emisiile globale de dioxid de carbon

Conform Industry Link, pentru fiecare kilogram de ciment produs se elimină în atmosferă 0,9 kilograme de dioxid de carbon, însă aceste cifre s-ar putea îmbunătăţi drastic cu ajutorul noilor tehnologii care contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon generate de producţia cimentului.

La nivel european, industria cimentului şi-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2050, mai ales prin înglobarea în procesele sale a noilor soluţii şi tehnologii care ar putea reduce cu până la 90% emisiile de dioxid de carbon generate de producţia cimentului.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Statisticile relevă faptul că, în prezent, industria producătoare de ciment este răspunzătoare pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon.

Emisiile pot fi reduse cu 90%

"Folosirea de combustibili alternativi în producţia de ciment, în special a reziduurilor municipale, biomasei, deşeurilor multiindustrie, este prima şi cea mai la îndemână soluţie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conform asociaţiei producătorilor europeni de ciment, emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu 42% prin folosirea tehnologiei care permite capturarea, utilizarea şi stocarea dioxidului de carbon.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

În cadrul acestui proces, dioxidul de carbon este capturat din atmosferă şi stocat fie pentru reutilizare, fie pentru depozitare pe termen lung în locuri special amenajate.

O altă tehnologie care ar putea ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon este calcium looping, aceasta permiţând reducerea emisiilor cu 90%, prin extragerea dioxidului de carbon din gazele generate de o fabrica producătoare de ciment, printr-o serie de procese chimice precum carbonatarea şi calcinarea", se menţionează în analiza de specialitate.

Cele mai recente şi inovatoare aplicaţii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon vor fi dezbătute în cadrul conferinţei CarbonZero, organizată în luna noiembrie la Lisabona, în Portugalia.

Evenimentul va reuni unii dintre cei mai mari producători de ciment din lume: HeidelbergCement (Germania), Holcim (Franţa), Titan Cement (Grecia), Cementos Argos (Columbia) sau Dalmia Cement (India).

Sursa foto: Unsplash