Stiri

Cât costă depozitul pentru doze de aluminiu în Olanda

3
min
6/7/2023

Dozele de aluminiu pentru băuturi sunt acceptate începând de luna aceasta în cadrul sistemului de garanţie-returnare din Ţările de Jos.

Schema olandeză prevede un depozit de 15 cenţi pentru aceste recipiente, începând cu 1 aprilie 2023, adică 0,74 lei, potrivit calculelor Green News efectuate luni, 3 aprilie. În România, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei începând cu lansarea Sistemului Garanție-Returnare pe 30 noiembrie 2023.

Raymond Gianotten de la Statiegeld Nederland, care gestionează schema olandeză, se așteaptă la aproximativ 2,5 miliarde de recipiente de aluminiu pe an, totalizând o sumă de 700 de milioane de euro plătite pentru depozit de către consumatori, potrivit dutchnews.nl.

Guvernul olandez trebuie să se asigure că 90% dintre aceste recipiente sunt reciclate, dar se estimează că 150 de milioane ajung la gunoi. Schema urma să fie lansată şi pentru recipiente de aluminiu de la 1 ianuarie, însă data a fost amânată din cauza dificultăţilor administrative, conform sursei citate.

Foto: Freepik