Stiri

Facturile la gunoi vor creşte în continuare la Iaşi. Care este motivul

3
min
6/7/2023

Ieşenii sunt revoltaţi după ce, în ultima perioadă, cheltuielile pentru gunoi au crescut, însă scumpirile nu se vor opri aici.

În prezent, tariful pentru gunoi la Iaşi este de 22 de lei pe persoană, după ce în lunile trecute preţul era de aproximativ 14 lei.

Însă, peste câteva săptămâni, costurile ar putea ajunge la 33 de lei pe persoană, dacă nu vor realiza corect colectarea gunoiului.

Ziarul de Iaşi preconizează că majoritatea ieşenilor vor plăti acest tarif, din cauză că „o colectare selectivă a gunoiului la blocuri este, deocamdată, o glumă”.

„Creşterea mare a tarifului vine din acea componentă de tratare şi sortare a deşeurilor”, a spus Cătălin Neculau, directorul Salubris S.A.

„Avem o obligaţie legală noi, toţi cetăţenii României să plătim aceste operaţiuni de sortare şi de tratare, care implică nişte costuri. Abia de anul acesta am intrat în plin cu această staţie de tratare mecanico-biologică. Acum, operaţiunea este colectare, transport, se duc în staţiile de sortare şi tratare mecano-biologică şi abia apoi merg spre depozitare. Aşa, Iaşul este unul din singurele judeţe din România care respectă legea, cum este ea prevăzută”, a mai spus Neculau.

Citeşte şi: VIDEO. Adrian Dohotaru: Colectarea separată şi Sistemul Garanţie-Returnare sunt „mize pe termen scurt”

Tariful de 33 de lei a fost stabilit printr-o hotărâre din februarie a Consiliului Local, prin care ieşenii care nu colectează corespunzător deşeurile plătesc mai mult, începând cu luna mai.

„Cu cât colectăm separat mai mult, cu atât factura va fi mai mică, Tarifele cresc pentru că doar foarte puţini ieşeni sunt responsabili şi colectează separat. Fiecare ieşean primeşte câte un leu înapoi din tariful la salubritate, deci la un grad de colectare de 50%, se pot întoarce aproape 7 lei”, a concluzionat Neculau.

Foto: wayhomestudio/Freepik