Solutii

VIDEO. Adrian Dohotaru: Colectarea separată şi Sistemul Garanţie-Returnare sunt „mize pe termen scurt”

3
min
6/7/2023

Activistul de mediu a explicat care este, de fapt, soluţia pentru planeta noastră copleşită de deşeuri, în viziunea sa.

Colectarea separată şi Sistemul Garanţie Returnare sunt „mize pe termen scurt”, nu o „perspectivă ecologică profundă”, a avertizat activistul de mediu Adrian Dohotaru.

„Corporațiile sunt responsabile de produsele puse pe piață, sunt responsabile de poluare pe principiul UE ‘Poluatorul plătește’. Deci, ele în primul rând. Dacă vorbim de deșeuri în ape, autoritățile pasează responsabilitatea de la o instituție la alta, apoi mai sunt învinuiți consumatorii. Dar producătorii și retailerii pun pe piață produse care nu sunt sustenabile, ca PET-urile pe care le vedem plutind pe Someșul nostru și în toate apele României”, a spus el în cadrul unui material pentru Cercul de Film-TV de la Palatul Copiilor.

„Miza principală e de a avea alt design de produse, ca să nu mai producem ambalaje de unică folosință, ci produse refolosibile, reparabile, ca în trecut. O mai bună colectare separată, un sistem de garanție returnare, sunt doar mize pe termen scurt, dar nu e o perspectivă ecologică profundă”, a adăugat Dohotaru.

„Nu e greu să ne imaginăm un supermarket în care venin cu propriile borcane, în care găsim produse, nu mărci pline de ambalaj, la vrac”, a concluzionat acesta.

Foto: Adrian Dohotaru/Facebook