Stiri

Primăria Fălticeni amenajează cu bani atrași prin PNRR un centru de colectare a deșeurilor voluminoase

7
min
27/9/2022

Proiectul, în valoare de 3,3 milioane de lei, va fi finanțat integral prin PNRR.

Consiliul Local al municipiului Fălticeni a aprobat în ultima ședință proiectul care vizează înființarea unui centru de colectare a deșeurilor voluminoase. 

Centrul va fi amenajat în vecinătatea staţiei de epurare. Acolo locuitorii din Fălticeni vor putea aduce deşeuri provenite din construcţii, deșeuri electrice, sanitare, deşeuri din grădină, precum şi obiecte de uz casnic mari. 

Locuitorii trebuie să aducă deșeurile la centrul de colectare

„Având în vedere necesitatea modernizării sistemului de gestionare a deşeurilor la nivelul municipiului Fălticeni, înfiinţarea unui Centru de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem ,,door-to-door”, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, deşeuri voluminoase, deşeuri textile, deşeuri din lemn, mobilier, deşeuri din anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri de grădina, deşeuri din construcţii şi demolări.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Este un proiect pe care doream de mult să îl realizăm, iar sursa de finanţare identificată pentru acest obiectiv de investiții este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C3: Managementul deşeurilor. Este vorba de deşeurile mari, voluminoase pe care operatorul local de salubritate Goscom nu le ridică, iar variantele identificate până acum sunt foarte costisitoare. 

Avem posibilitatea să facem noi acest lucru şi să construim la Fălticeni, într-o locaţie care ne aparţine, în zona Staţiei de epurare, acest depozit. Este necesară suprafaţa de 3.000 de metri pătraţi, noi avem disponibile acolo 2 hectare, deci putem să facem investiţia. Depozitul va fi gestionat de către noi, tot noi vom valorifica toate deşeurile care se vor aduce acolo prin modalităţile pe care ni le va comunica Agenţia de Protecţia Mediului. 

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Dacă are cineva o canapea, o aduce şi o predă. Obiectele aduse sunt sortate pe categorii şi depozitate. 

Pentru deşeuri de construcţii vom contacta o firmă specializată care are concasor, le va măcina, resturile de beton fiind folosite de staţiile de ciment sau la construcţia drumurilor. Până acum Goscom mai făcea câte un mic compromis, în sensul că dacă nu sunt foarte mari, mai ia două cauciucuri, resturi de mobilier. Dar nu le va mai ridica”, a declarat primarul Cătălin Coman.

Sursa foto: Wikimedia Commons