Stiri

Pandemia de coronavirus a afectat colectarea și reciclarea deșeurilor electrice în România

4
min
30/5/2020

Cele mai recente statistici din Raportul Eurostat privind deșeurile electrice indică pentru România o rată de 2.4 kg/cap locuitor, pe ultimul loc din Europa.

Din 15 iunie, românii sunt așteptați să se debaraseze responsabil de echipamentele de care nu mai au nevoie. Aflat deja la a cincea ediție, “România Reciclează” este un program de stimulare a populației să recicleze selectiv echipamentele electrice vechi și bateriile uzate. Ai un televizor vechi, un frigider care nu mai funcționează sau mașina de spălat s-a stricat și vrei să le arunci la gunoi? Întâi de toate, arată că ești responsabil, îți pasă de mediul înconjurător și nu le arunca la întâmplare! Mai așteaptă până pe 15 iunie și alătură-te campaniei Environ România, prin care ești încurajat să reciclezi corect deșeurile electronice și electrocasnice, dar și bateriile uzate. Dacă vei face asta, poți fi chiar recompensat cu bonuri cadou, în funcție de tipul și greutatea echipamentului vechi predat. “România Reciclează” este un program de sustenabilitate organizat în parteneriat cu autoritățile locale și se adresează locuitorilor din anumite orașe care sunt interesate să se alăture acestei campanii de protejare a mediului și reducere a poluării. În mod normal, campania are loc primăvara și toamna, fiind asociată curățeniei generale care are loc de regulă în aceste două sezoane, însă criza generată de pandemia COVID19 a stricat planurile celor implicați în reducerea poluării și a amânat cu 2 luni lansarea ediției de primăvară din acest an.

În prima fază, sunt programate 12 acțiuni de colectare în județele Alba, Cluj, Hunedoara, Prahova și Mureș, însă urmează și alte localități, estimându-se ca până la final să fie 50-60 de acțiuni de colectare în această ediție. Primăriile care doresc să adere la acest program, o pot face contactând asociația. Vor fi organizate puncte fixe de colectare, în general în preajma școlilor sau a sediului primăriilor, dar și colectare direct de la domiciliul celor interesați, pentru deșeurile voluminoase (peste 35 kg) prin programare.  

În cele 4 ediții, organizate în 2018 și 2019, s-au colectat circa 250 tone de echipamente electronice, fiind organizate peste 230 de acțiuni de colectare în 168 de localități din toată țara. În România, până în 2016, ținta de reciclare a deșeurilor electrice era de 4 kg/cap de locuitor. Din 2016, ținta de colectare și reciclare pentru DEEE este de 45% din media produselor electronice puse pe piață în ultimii trei ani, iar începând de anul viitor, targetul va crește la 65%.

Cele mai recente statistici din Raportul Eurostat privind Deșeurile echipamentelor electrice și electronice indică pentru România o rată de 2.4 kg/cap locuitor, pe ultimul loc din Europa, unde media este de 8.9 kg/cap locuitor. Vecinii noștri bulgari stau mult mai bine și cu o rată de 7.89%, au reușit să se apropie de media UE. În ceea ce privește reciclarea produselor electrice și electronice, ținta României este estimată undeva la cca. 100.000 tone DEEE. Potrivit ANPM, datele preliminare publicate în 2018 arată că au fost puse pe piață circa 237.744 tone de echipamente electrice și electronice noi, din care au fost colectate 49.489 tone. Preponderent se colectează frigidere, mașini de spălat, televizoare și monitoare CRT.