Life Style

Cum să scazi amprenta de carbon a bradului tău

3
min
16/12/2020

De la achiziționarea unui brad crescut în zonă, până la reciclare, există șase modalități prin care să scazi amprenta de carbon a bradului.

Ținând cont de nivelul de dioxid de carbon din aer, dar și de schimbările climatice, sărbătorile de iarnă pot fi un moment bun în care să faci alegeri mai prietenoase cu mediul. Crăciunul poate avea o amprentă mare de carbon, în funcție de cât de departe vrei să călătorești și cu ce, de cadourile pe care le cumperi și de cantitățile de mâncare pe care le pregătești. Dacă nu știi de unde să începi, bradul ar putea fi un prim pas.

  • Cumpără un brad adevărat, în ghiveci, și folosește-l mai mulți ani. Alege unul cu un ghiveci mare. Deși probabil va fi incomod de adus în casă și va ocupa mult spațiu în sufragerie, ghiveciul adăpostește rădăcinile mari ale bradului (care, de multe ori, se întind adânc în pământ) și va garanta supraviețuirea lui.
  • Nu arde bradul după folosire și nici nu-l arunca la gunoi. Reciclează-l. Prin procesul de reciclare, brazii ajung în centrele de compostare unde sunt mărunțiți și valorificați energetic – transformați în combustibil sau în compost – îngrășământ pentru grădini și terenuri agricole.
  • Cumpără un brad care a fost crescut cât mai aproape de zona unde te afli, pentru a evita emisiile de carbon care ar fi produse pentru transportarea lui.
  • Probabil sursele de unde îți poți cumpăra un brad crescut organic, din România, sunt foarte puține, dar încearcă să afli de la vânzător dacă au fost folosite pesticide în creșterea bradului.
  • Dacă alegi un brad din plastic, ține cont să optezi pentru unul fabricat cât mai aproape de tine (din motivele de mai sus). Utilizează-l și depozitează-l cu grijă, astfel încât să ai parte de el cât mai mulți ani.
  • Fă-ți un brad alternativ. Acesta poate fi creat din obiecte pe care le ai acasă, cum ar fi unele decorative, din stickere, bandă Washi, din cărți, crenguțe, dopuri de vin sau chiar desenat pe perete.