Solutii

Primarul Sectorului 6: Începe montarea ghenelor îngropate, pe patru fracţii

3
min
26/10/2023

„Am zis: hai să ne civilizăm şi noi, chiar dacă nu este popular să scoţi ghenele din bloc. Oamenii trebuie să colecteze selectiv", a spus Ciprian Ciucu, edilul sectorului 6 din Bucureşti.

Primarul Sectorului 6 din Bucureşti a anunțat că începe montarea ghenelor îngropate, care permit colectarea deşeurilor pe patru fracţii.

Ciprian Ciucu a spus că primăria a atras o finanţare de aproximativ 100 de milioane de lei pentru amenajarea primelor 1.000 de puncte de colectare. La nivelul sectorului sunt necesare peste 3.000 astfel de ghene, potrivit edilului.

„În urmă cu un an şi jumătate s-a deschis linia de finanţare pentru deşeuri, pe POIM, bani care trebuie să fie cheltuiţi până la sfârşitul acestui an. Şi ne-am înhămat la cel mai greu proiect posibil: să avem o mie de ghene îngropate şi supraterane - acele puncte de colectare selectivă”, a spus Ciucu în cadrul „Climate Change Summit”, un eveniment european dedicat problemelor de mediu, organizat la Bucureşti.

„Dacă mergeţi oriunde în Bucureşti, vedeţi o grămadă de tomberoane pline cu mizerie. Nu mi se pare normal în Capitala României, într-o ţară civilizată. Am zis: hai să ne civilizăm şi noi, chiar dacă nu este popular să scoţi ghenele din bloc. Oamenii trebuie să colecteze selectiv", a mai spus primarul, potrivit Agerpres.

Ciucu a adăugat că pentru acest proiect au fost necesare peste 8.000 de avize şi a trebuit parcursă o birocraţie „fabuloasă”.

„Pentru fiecare a fost nevoie de documentaţie de urbanism. Deci: 1.000 de documentaţii de urbanism, 1.000 de intabulări, după care a fost nevoie să facem procedura de achiziţie, care cuprinde inclusiv proiectare, diriginţie de şantier şi aşa mai departe. Şi acum de abia ne apucăm să punem prima ghenă îngropată pe patru fracţii, în Sectorul 6. A fost nevoie, pentru fiecare, de aproximativ şase avize: de la Termoenergetica, de la Apa Nova, de la DSP. Şi ele vin în cascadă şi sunt dependente unele de altele”, a spus edilul.

Citeşte şi: Zeci de containere îngropate vor fi instalate în Bucureşti

Foto: Freepik