Stiri

Zeci de containere îngropate vor fi instalate în Bucureşti

3
min
6/7/2023

Şi în Bucureşti vor fi instalate zeci de containere îngropate pentru colectarea deşeurilor.

Măsura a fost anunţată pentru Green News la scurt timp după ce sute de astfel de containere au fost inaugurate în Craiova.

„În viitoarea perioadă de programare de fonduri nerambursabile pregătim un proiect pentru peste 50 de incinte îngropate. Menționăm că în prezent nu avem containere îngropate in sectorul 5”, a transmis Primăria Sectorului 5 din Capitală pentru Green News.

În sectorul 2 însă, abordarea este diferită, astfel că autorităţile locale nu intenţionează să apeleze la acest tip de containere.

„Folosim modelul door-to-door, colectăm deșeurile la sursă, acolo unde ele se generează, nu le cerem cetățenilor să le transporte până la un punct de colectare. În Sectorul 2 nu există platforme cu containere îngropate și nu intenționăm să apelăm la această soluție în viitor”, a spus un reprezentant al Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti pentru Green News.

„Din analizele noastre nu a rezultat că poate fi o soluție viabilă din cauza problemelor multiple ce țin de locație şi alte probleme precum obţinerea avizelor de mediu. Multe blocuri nu se pretează la amplasarea acestui tip de platformă. Pot apărea blocaje în trafic, în special pe străzile secundare, din cauza staționării mașinilor firmei de salubrizare”, a mai precizat Primăria Sectorului 2.  

Primăria Sectorului 1 a transmis către Green News că are în derulare un proiect ce prevede „amplasarea unui număr de 244 de platforme subterane şi 698 supraterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor destinate blocurilor fără tubulatură şi/sau cameră de colectare”.

„În ceea ce priveşte existenţa şi numărul platformelor subterane pentru colectarea separată a deşeurilor în Sectorul 1 al Muncipiului Bucureşti, în prezent este în curs de finalizare Proiectul Lot 0 – Lucrări de amenajare şi punere în funcţiune a două puncte subterane de colectare a deşeurilor din cadrul proiectului de investiţii 'Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor la nivelul Sectorului 1’, acestea fiind amplasate în cartierul Pajura la adresele strada Pajurei numărul 3-5, respectiv numărul 14”, a transmis primăria.

Potrivit instituţiei, locaţiile unde vor fi amplasate platformele subterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor au fost stabilite în anexele studiului de fezabilitate pe site-ul Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1.

Beneficiile containerelor îngropate

Printre beneficiile containerelor îngropate se află îmbunătăţirea aspectului estetic la locul de colectare a deşeurilor, eliminarea mirosurilor şi a deşeurilor din jurul containerelor şi limitarea vandalismului, potrivit lui Ionuţ Varga, expert de mediu la Green Unit.

De asemenea, acest tip de container reduce posibilitatea extragerii repetate a deşeurilor, dar şi accesul animalelor, conform acestuia.

Însă există anumite riscuri dacă containerele îngropate nu sunt instalate sau operate corect, astfel că ignienizarea necorespunzătoare poate conduce la mirosuri, precum în cazul pubelelor de suprafaţă pe care le înlocuiesc.

„Eliminarea mirosurilor şi a deşeurilor din jurul containerelor reprezintă un avantaj notabil al acestora, dar ţine foarte mult şi de societatea de salubritate care le operează. Dacă sunt organizaţi şi fac curat şi igienizează la fiecare ridicare, atunci sigur reprezintă un avantaj”, a spus Varga pentru Green News.

Riscul ca substanţe dăunătoare provenite din deşeuri să se scurgă în sol din cauza acestor containere este mic, dar poate exista.

„Acest risc poate exista, dar este redus. În cazul în care instalarea acestora nu este conformă, spaţiul îngropat în care pun containerele nu este impermeabilizat corespunzător şi nu este închis ermetic. Dacă plouă şi intră apă în spaţiul acesta şi, din nou, nu este curăţat şi igienizat, se poate infiltra apa prin beton în sol”, a adăugat Varga.

Primăriile Sectoarelor 1, 3, 4 şi 6 au fost contactate de Green News pentru a afla dacă există planuri privind instalarea de containere îngropate, însă nu au transmis un răspuns până în prezent.

Foto: Freepik