Stiri

Studiu alarmant: Aparatele de gătit cu gaz pot fi mai nocive pentru sănătate decât traiul într-un oraș poluat

4
min
25/1/2023

Problema este mai gravă în casele mici, fără ventilație adecvată.

Aparatele de gătit cu gaz pot fi mai nocive pentru sănătate decât traiul într-un oraș poluat. Dioxidul de azot irită plămânii și poate ajunge în sânge, crescând riscul de boli de inimă, cancer și Alzheimer, potrivit unor noi cercetări.

Cele mai multe dintre gospodării au în bucătărie aragaze, puține fiind cazurile în care există plite electrice. Dar aparatele de gătit cu gaz produc dioxid de azot și particule periculoase, spun oamenii de știință.

Aragazele din casele mici, cele mai periculoase

Acestea irită plămânii și pot ajunge în sânge – crescând riscul de boli de inimă, cancer și Alzheimer.

Copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile, iar sobele cu gaz provoacă mai multe particule toxice decât o stradă aglomerată a unui oraș, arată studiul.

Pentru acest studiu, copiii au mers la școală purtând rucsacuri echipate cu monitoare de poluare a aerului, relatează New Scientist, citat de The Independent.

Poți citi și: Banii europeni „înverzesc” și eficiența energetică a companiilor din sectorul agroalimentar românesc

„Mulți dintre copii au fost expuși la mai multă poluare seara, acasă, când unul dintre părinți gătea, decât pe drumul spre școală”, a afirmat profesorul Frank Kelly, de la Imperial College London.

Un alt studiu a sugerat că unul din opt cazuri de astm în copilărie în SUA se datorează utilizării aragazelor care funcționează cu gaz.

„Dacă în gospodărie există un copil astmatic, el va avea mai multe simptome decât dacă nu ar avea un aparat de gătit cu gaz”, adaugă profesorul Kelly.

Un alt studiu a demonstrat că locuitorii din sudul Californiei care folosesc plite cu gaz sunt expuși în mod obișnuit la niveluri de dioxid de azot și formaldehidă care depășesc pragurile de siguranță pentru poluarea exterioară stabilite de autoritățile americane.

Sursa foto: PxHere