Stiri

Banii europeni „înverzesc” și eficiența energetică a companiilor din sectorul agroalimentar românesc

9
min
24/1/2023

Primele 13 contracte de finanţare au fost depuse în urma celor două apeluri deschise prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Primele contracte pentru eficienţa energetică a companiilor din sectorul agroalimentar au fost semnate vineri de miniştrii Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi Agriculturii, Petre Daea, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Finanțare prin POIM

Primele 13 contracte de finanţare au fost depuse în urma celor două apeluri deschise prin Programul Operaţional Infrastructură Mare - "Măsuri de ajutor de stat pentru producţie din surse energie regenerabile" şi "Măsuri de ajutor de minimis pentru eficienţă energetică şi producţie din surse regenerabile".

"Investiţiile în eficienţă energetică sunt, în contextul actual, o premisă pentru competitivitate şi pentru a materializa conceptul de economie verde. Am avut alocări speciale pentru sectorul agroalimentar, pentru a reduce presiunea asupra securităţii alimentare şi lanţurilor valorice esenţiale, fiind o metodă de a menţine competitivitatea domeniului alimentar şi energetic.

Cu aceste măsuri, concretizate în proiecte, sperăm ca eficienţa energetică să fie atât un mijloc de a ajunge la aprovizionarea sustenabilă cu energie, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, dar şi o modalitate prin care Guvernul României ajută întreprinderile din acest sector de activitate să treacă peste crizele suprapuse cu care ne confruntăm. Îi mulţumesc domnului ministru Petre Daea pentru buna noastră colaborare, prin care reuşim să susţinem acest pilon cheie al economiei româneşti", a declarat Marcel Boloş.

MIPE a implementat, în toamna anului 2022, un pachet de măsuri de 500 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul antreprenorial să dobândească independenţă energetică, prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor şi construcţiilor industriale/prestărilor de servicii precum şi celor specifice proceselor tehnologice cât şi pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu.

Consum redus de energie

Dintre contractele semnate vineri, cinci proiecte au fost depuse în apelul "Măsuri de ajutor de stat pentru producţie din surse energie regenerabile - clasa CAEN 10, 11"(parţial), în valoare totală de un milion euro, şi 8 în cadrul apelului "Măsuri de ajutor de minimis pentru eficienţă energetică şi producţie din surse regenerabile - clasa CAEN 10, 11"(parţial), în valoare totală de aproximativ două milioane euro.

Mai poți citi: Moldova: Nivelul de poluare a aerului la Giurgiulești continuă să fie ridicat. Poluanții depășesc de aproape trei ori norma

Investiţiile se vor concretiza în instalarea capacităţilor de producţie a energiei din surse regenerabile (energia solară), sisteme panouri fotovoltaice pe acoperişul clădirilor şi centrale electrice fotovoltaice, sisteme de monitorizare a consumurilor de energie care să asigure reducerea consumului de energie, achiziţionare sisteme de monitorizare a consumurilor de energie, achiziţie echipamente eficiente energetic cu consumuri reduse de energie pentru înlocuirea echipamentelor uzate cu consumuri energetice mari şi măsuri de eficienţă pentru clădiri.

Potrivit MIPE, din alocarea pentru măsurile de eficienţă energetică finanţate prin POIM, 200 milioane euro au fost destinaţi sectorului agroalimentar astfel: 30 milioane euro pentru schema de minimis pentru eficienţă energetică şi producţie din surse regenerabile CAEN 10-11, în cadrul căreia au fost depuse 34 proiecte în valoare totală de 7,46 milioane euro; 85 milioane euro pentru măsuri de ajutor de stat pentru producţie din surse energie regenerabile CAEN 10-11, fiind depuse 68 proiecte în valoare totală de 20,76 milioane euro; 85 milioane euro pentru măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri CAEN 10-11, cu un proiect depus în valoare totală de 863.448 euro.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ stiickler