Smart City

Prima centrală solară plutitoare a fost inaugurată în Turcia

2
min
10/4/2024

Energie pentru șapte sate și un sistem de irigații.

Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI) a inaugurat o centrală fotovoltaică plutitoare cu o capacitate de 1 MW în provincia Elazığ din Anatolia de Est, Turcia. Acest proiect reprezintă primul de acest fel din Turcia și va asigura alimentarea cu energie pentru sistemele de irigare din lacul de acumulare Keban, care este sub responsabilitatea sa, scrie publicaţia Balkan Green Energy News, preluată de News.ro.

Ministrul Agriculturii şi Pădurilor, İbrahim Yumaklı, a dezvăluit că șapte sate vor beneficia de pe urma centralei solare plutitoare Kuzova. Acestă inițiativă va sprijini sistemul de irigații pentru 4.783 de hectare de teren agricol, a explicat el.

Instalația cuprinde 1.840 de panouri solare, care acoperă o suprafață de 0,6 hectare pe lacul de acumulare Keban din provincia Elazığ, Anatolia de Est.

Conform ministrului, aceasta este prima centrală fotovoltaică plutitoare din Turcia. Deși sistemele de energie solară la scară mică au fost încercate în mod repetat pe rezervoarele de apă din țară, aceste eforturi au eșuat, a adăugat el.

Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI), o instituție de stat, a implementat acest nou sistem, care a trecut în faza de testare a producției. Investiția a însumat 2,2 milioane de euro, iar producția anuală este estimată la 1,8 GWh.

Centrala solară plutitoare este integrată cu o unitate de 2 MW pe uscat, formată din 5.028 de panouri pe 1,5 hectare, a afirmat Yumaklı. Va genera 4,2 GWh pe an, a adăugat el.

Împreună, cele două instalaţii vor asigura jumătate din energia necesară sistemelor de irigare Kuzova şi vor reduce costul fermierilor cu 40%.

El a subliniat că atunci când zonele irigate sunt situate la o altitudine mai mare decât lacul de acumulare, așa cum este cazul în acest proiect, sistemele de pompare cresc cheltuielile cu 40%. De asemenea, având în vedere impactul schimbărilor climatice, viitoarele sisteme de irigare din Turcia vor fi închise și vor folosi irigarea gravitațională ori de câte ori este posibil, conform lui Yumaklı. În caz contrar, tehnologia de energie solară plutitoare poate fi implementată, a adăugat el. În plus, acest sistem este cu 10% mai eficient decât sistemele montate pe uscat și reduce necesarul de spațiu pe uscat, a mai menționat ministrul.

Foto: Profimedia Images