Stiri

Vandalizarea operelor de artă în numele mediului a ajuns și în Australia. Prima victimă: supa Campbell a lui Warhol

7
min
10/11/2022

Două activiste au desenat graffiti pe protecţiile pânzelor care compun opera, fără a le deteriora.

Una dintre celebrele lucrări "Campbell's Soup Cans" ale lui Andy Warhol, expusă în Australia, a fost vizată miercuri de activişti pentru mediu care şi-au lipit mâinile de protecţiile transparente ale acesteia fără a o deteriora, acesta fiind cel mare recent episod dintr-o serie de acţiuni similare care au vizat opere de artă celebre din întreaga lume, informează AFP.

Împotriva subvențiilor

Acţiunea de protest a fost pusă la cale la Galeria Naţională a Australiei din Canberra de către un grup numit "Stop Fossil Fuel Subsidies Australia", care se opune subvenţiilor pentru combustibilii fosili.

Un videoclip distribuit online arată cum una dintre cele două protestatare îşi acoperă mâna cu lipici înainte de a o lipi de protecţia tabloului "Campbell's Soup Cream of Mushroom", achiziţionat de muzeul australian în 2006.

Cele două activiste au desenat, de asemenea, graffiti pe protecţiile pânzelor care compun opera, fără a le deteriora, a precizat National Gallery. Ulterior, protecţiile au fost îndepărtate pentru a fi curăţate.

Într-un comunicat, muzeul a menţionat "evenimentul" subliniind că acesta a avut loc "în urma unor incidente similare aici şi în străinătate".

"Galeria Naţională nu doreşte să promoveze aceste acţiuni şi nu va face alte comentarii", se indică în comunicat.

"Pericolul capitalismului"

Serigrafia "Campbell's Soup Cans" a lui Warhol, realizată în anii 1960, este unul dintre cel mai uşor de recunoscut simboluri ale mişcării americane "pop art".
"Warhol a luat drept teme subiecte cotidiene care au avut rezonanţă datorită originilor lor familiare (...) cum ar fi simpla conservă de supă Campbell's", a explicat muzeul, în prezentarea tabloului.

Activiştii pentru climă au explicat că au ales această serigrafie pentru a evidenţia "pericolul capitalismului".

"Andy Warhol a redat consumismul care o ia razna în seria sa emblematică. Iar acum capitalismul a înnebunit", a declarat protestatara Bonnie Cassen într-un comunicat.
"Familiile trebuie acum să aleagă între (a cumpăra) medicamente sau alimente pentru copiii lor, în timp ce companiile petroliere obţin profituri record", se precizează în acelaşi comunicat.

Activistele au subliniat, de asemenea, eşecurile guvernului de la Canberra de a pune capăt subvenţiilor acordate sectorului combustibililor fosili.

O analiză publicată în acest an de Australia Institute, un think tank independent, a constatat că ţara a plătit subvenţii de peste 11 miliarde de dolari australieni (7,1 miliarde de euro) pentru combustibili fosili în 2021 şi 2022.

"Stop Fossil Fuel Subsidies Australia" a explicat că face parte dintr-o "reţea globală de rezistenţă civilă", un grup informal de activişti pentru mediu şi climă, care au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimele săptămâni prin vandalizarea unor opere de artă inestimabile.

Sursa foto: Flickr/ Brandon Price