Vinăria din satul Puhoi avea o staţie de epurare de capacitate mică care nu acoperea necesităţile întreprinderii şi a zonei agroturistice.
Anatol Sîrbu, director vinărie: "Am avut două posibilităţi, ori o reconstruim pe cea veche, ori facem alta şi am ajuns la concluzia că facem alta din nou.
145 m3 pe zi ne permite să acoperim tot complexul turistic, toate secţiile vinicole, activitatea industrială şi avem şi o rezervă. Statia este biologică, nu lucrează pe bază de chimie, ci pe baza bacteriilor biologice."
Cea mai dificilă etapă a fost construcţia subterană a staţiei de epurare.
Petru Vicol, şef de producție vinărie: "Apele de pe teritoriu vin aici, avem o staţie de pompare, care le pompează în sâta rotativă care ne dă posibilitate să separăm impurităţile mecanice, după care avem bazinul de stocare. După ce am aerat se sedimentează nămolul la fund, apa limpede tratată cu altă pompă se elimină pe canal."
Construcţia staţiei de epurare face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a vinăriei, în valoare de 4 milioane de euro. Jumătate din bani sunt împrumutați pe 10 ani de la Banca Europeană de Investiţii, în cadrul Proiectului Livada Moldovei. Cealaltă jumătate sunt investiţii proprii.
Sursa foto: Wikimedia Commons