Stiri

Poți să scapi de gunoiul menajer doar cu card de acces. Focșănenii vor plăti doar cât gunoi aruncă

7
min
20/9/2022

Practic, factura finală va însemna pentru cetățean nu un tarif fix, ca în prezent, ci un preț care va reflecta întocmai gunoiul produs în fiecare gospodărie.

Primăria Focșani a aprobat depunerea unui proiect prin PNRR pentru achiziția a 100 de insule ecologice digitale, supraterane și subterane, pentru fluxuri de deșeuri colectate separat, respectiv deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale.

O mai veche dorință a autorităților, prind montarea unor sisteme de colectare selectivă a gunoiului inteligente, dotate cu card și cântar, este pe cale să se implementeze la Focșani, orașul care este amendat anual de Uniunea Europeană pentru că nu atinge țintele de reciclare stabilite.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Oportunitatea este dată de deschiderea unei axe în Programul Național de Redresare și Reziliență, care finanțează astfel de proiecte, unde Primăria Focșani s-a înscris din prima zi.

Consiliul Local a aprobat proiectul pentru construirea a 100 de insule ecologice digitalizate. Acestea vor fi amplasate în toate cartierele orașului și vor fi atât supraterane, cât și subterane, valoarea totală a investiției fiind de 1,850 milioane de euro, fără TVA.

Gunoiul, la cântar

Asta înseamnă că oamenii care vin să arunce gunoiul menajer, dar și cel reciclabil, vor fi identificați în baza unui card de acces, sistemul având și un cântar care va contoriza exact cât aruncă fiecare.

Practic, factura finală va însemna pentru cetățean nu un tarif fix, ca în prezent, ci un preț care va reflecta întocmai gunoiul produs în fiecare gospodărie.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

„Containerele sunt duse la amplasament și au transmis în interfața software de raportare poziția lor GPS, fiind vizibile pe harta digitală. Sistemele de control al accesului de la fiecare container al respectivei insule sunt în poziția acces controlat, depunerea deșeurilor în cuve nefiind permisă fără un card autorizat.

Cel puțin 75% din  apartamentele arondate municipiului Focșani vor fi dotate cu chei de acces. Sistemul digital va transmite raportări către unitatea administrativ teritorială, cât și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, potrivit proiectului depus de Primăria Focșani.

Sursa foto: PxHere