Stiri

Reacţia lui Berceanu după ce o primărie din Suceava a aruncat şi ars deşeuri ilegal. FOTO

4
min
6/7/2023

Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu, a criticat dur Primăria Siminicea, după ce Garda de Mediu a anunţat că autorităţile locale au aruncat deşeuri în spaţii neautorizate, care au fost ulterior incendiate.

Vorbind despre subiect la B1, Berceanu a spus că nu există „absolut nicio diferenţă” între abordarea angajaţilor primăriei şi cea a grupărilor infracţionale care elimină şi ard gunoaie ilegal.

Săptămâna trecută, Garda de Mediu Suceava a anunţat că a investigat acuzaţiile aduse primăriei.

„În urma constatărilor efectuate, comuna Siminicea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru eliminarea neconformă de deșeuri în locul numit ‘Puțul sec’, totodată fiind aplicată sancțiunea contravențională complementară de CONFISCARE a vehiculului (de tip autoutilitară) folosit pentru descărcarea și eliminarea deșeurilor în spații neautorizate”, a anunţat Garda de Mediu.

„De asemenea, întrucât s-a constatat și incendierea unor cantități semnificative de deșeuri (fapta constituind infracțiune conform prevederilor O.U.G. nr. 92/2021), se va înainta sesizare organelor de cercetare penală în acest sens”, a mai declarat instituţia pe Facebook.

Green News a contactat Primăria Siminicea în vederea obţinerii unui punct de vedere.

Mii de gropi de gunoi ilegale în toată România

Berceanu a spus însă că, în timpul mandatului său Garda de Mediu avea în evidenţă „cel puţin 800 de primării care n-aveau niciun contract cu vreun salubrist care să ridice gunoiul”.

„La fiecare dintre aceste primării este asortată cel puţin o groapă ilegală de gunoi. Dacă vorbim şi de celelalte gropi din jurul marilor oraşe, ajungem undeva spre 10.000. Mai bine de 100 de astfel de gropi sunt în jurul Bucureştiului. Ajungem la câteva mii bune de gropi ilegale de gunoi”, a spus fostul şef al Gărzii de Mediu.

„Legislaţia în anumite zone este aplicată foarte greu sau nu este aplicată deloc. Eu am înţeles din teren de ce nu este apicată legislaţia. În mare parte, comisarii sunt numiţi politic sau erau numiţi politic şi nu aveau voie să supere primăria, care aducea votanţii”, a adăugat Berceanu.

Foto: Garda de Mediu Suceava/Facebook