Solutii

Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040 (ONU)

4
min
6/7/2023

Schimbările necesare sunt majore, dar și practice și accesibile, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite și ar aduce beneficii de mii de miliarde de dolari.

Poluarea cu plastic la nivel global ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit unui raport al Programului ONU pentru Mediu (UNEP).

Schimbările necesare sunt majore, dar sunt și practice și accesibile, a precizat agenția, citată de The Guardian.

Primul pas este eliminarea materialelor plastice inutile, cum ar fi ambalajele excesive, se arată în raport. Următorii pași sunt creșterea reutilizării materialelor plastice, cum ar fi sticlele refolosibile, stimularea reciclării și înlocuirea plasticului cu alternative mai ecologice.

Asemenea schimbări, determinate de politici guvernamentale și de schimbări în industria plasticului, ar însemna că poluarea cu plastic ar scădea la aproximativ 40 de milioane de tone în 2040, în loc de 227 de milioane de tone dacă nu se iau măsuri.

Schimbările ar aduce beneficii în valoare de mii de miliarde de dolari până în 2040, se arată în raport, prin reducerea daunelor cauzate de plastic sănătății, climei și mediului.

Plasticul contaminează acum întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă microplastice prin alimente și apă, precum și prin respirație, iar particulele au fost găsite în sângele și laptele matern.

În martie 2022, 193 de țări au convenit să pună capăt poluării cu plastic. Negocierile privind un acord obligatoriu din punct de vedere juridic până în 2024 sunt în curs în prezent, fiind găzduite de Programul de Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP). A doua rundă de negocieri începe pe 29 mai.

În momentul de faţă, lumea produce 430 de milioane de tone de plastic pe an, dintre care două treimi sunt produse cu durata de viaţă scurtă, care devin deşeuri rapid. Producția este programată să se tripleze până în 2060, conform tendințelor actuale.

„Modul în care producem, folosim și eliminăm materialele plastice poluează ecosistemele, creează riscuri pentru sănătatea umană și destabilizează clima”, a spus Inger Andersen, directorul executiv al UNEP.

„Acest raport prezintă o foaie de parcurs pentru a reduce drastic aceste riscuri printr-o abordare circulară care ține plasticul departe de ecosisteme, de corpurile noastre și de economie. În mod crucial, raportul demonstrează că transformarea ar oferi câștiguri economice și sociale. Guvernele și sectorul privat ar economisi bani și ar fi create sute de mii de noi locuri de muncă”, a adăugat ea.

Potrivit raportului, reutilizarea sporită a materialelor plastice ar putea reduce cu 30% poluarea cu plastic până în 2040, prin măsuri care includ scheme de depozitare-returnare pentru recipiente. O astfel de schemă urmează să înceapă în România la sfârşitul acestui an.

Creşterea gradului de reciclare ar reduce poluarea cu încă 20% până în 2040, s-a mai arătat în raport. Taxarea plasticului virgin și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili sunt politici care ar încuraja acest lucru, făcând reciclarea mai atractivă din punct de vedere economic în comparație cu producţia de plastic nou. Ar fi, de asemenea, importantă aplicarea regulilor de ambalare pentru a crește reciclabilitatea produselor.

Înlocuirea atentă a ambalajelor din plastic, cum ar fi recipientele pentru alimente la pachet, cu materiale alternative, cum ar fi hârtie sau materiale compostabile, ar putea reduce poluarea cu încă 17% până în 2040, s-a mai arătat în raport.

Foto: Freepik