Stiri

Bănci franceze acuzate de finanțarea defrișărilor din Amazonia (raport)

2
min
5/12/2022

Defrișările din Amazonul brazilian bat toate recordurile, ajungând deja în 2022 la o suprafață de 9.500km² de pădure ștearsă de pe hartă.

Cinci ONG-uri și mijloace mass-media acuză într-un raport publicat recent mai multe bănci franceze că finanțează agenți economici brazilieni implicați în defrișări, în ciuda angajamentelor lor ecologiste, transmite corespondentul RFI.

Defrișările din Amazonul brazilian bat toate recordurile, ajungând deja în 2022 la o suprafață de 9.500km² de pădure ștearsă de pe hartă. În cele mai multe cazuri, pădurea este tăiată pentru a face loc pășunilor, sau pentru culturi de soia, folosită ca furaj pentru vite.

După analizarea a peste 12.000 de tranzacții financiare, ONG-urile acuză mai multe bănci franceze că susțin defrișările din Amazonul brazilian. Jean-Philippe Foegle, avocat și ofițer de advocacy al  organizației neguvernamentale Sherpa, spune că este vorba despre bănci ca BNP Paribas, Crédit Agricole, sau Groupe Banque Populaire Caisse d'Épargne (BPCE): „BNP Paribas este principala bancă care investește în Amazon, cu o finanțare de 773 de milioane în acest an. Este o investiție în favoarea celor care produc, în acest caz, carne de vită și despre care se știe că practică defrișările”.

Sursa foto: Wikimedia Commons