Stiri

Plantele care preferă orașul în detrimentul fermelor i-au surprins pe cercetători

6
min
5/9/2022

În prezent, se crede că 15-20% dintre alimentele globale sunt cultivate în orașe.

Culturile de plante care preferă orașul, adică cele de castraveți, cartofi și salată verde, pot avea randamente de 4 ori mai bune decât dacă ar fi crescute în mediul rural.

În prezent, se crede că 15-20% dintre alimentele globale sunt cultivate în orașe, incluzând 5-10% dintre toate leguminoasele, legumele și tuberculii.

„În ciuda popularității în creștere, există încă destul de multe lucruri pe care nu le știm despre agricultura urbană, cum ar fi dacă culturile care preferă orașul sunt similare cu agricultura convențională sau chiar ce culturi sunt cultivate în mod obișnuit”, spune cercetătorul de mediu Florian Payen, de la Universitatea Lancaster, din Regatul Unit.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Printr-o analiză a 200 de studii anterioare, care acoperă 53 de țări diferite și peste 2.000 de puncte de date, echipa sa a reușit să obțină câteva răspunsuri definitive. În mod crucial, analiza a acoperit spațiile „gri” (cum ar fi drumurile și acoperișurile), precum și spațiile verzi (cum ar fi parcurile).

Alimentele precum salata verde, varza kale și broccoli sunt mai potrivite pentru a fi cultivate pe verticală, au descoperit cercetătorii. Studiul a mai arătat că agricultura urbană va funcționa mai bine pentru anumite tipuri de produse decât pentru altele.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

„În mod surprinzător, au existat puține diferențe între producțiile generale din spațiile interioare și cele din spațiile verzi exterioare, dar au existat diferențe clare în ceea ce privește adecvarea tipurilor de culturi la diferite spații gri”, spune Payen.

„Nu poți crește meri într-o cameră cu cinci sau zece straturi de creștere, însă am găsit un studiu care a reușit să crească grâu în acest mod”, a continuat cercetătorul.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Ryan Somma