Stiri

Europa: Numărul record de incendii de vegetație din 2022 au provocat o creștere a emisiilor de carbon

5
min
19/12/2022

Acest număr este mai mult decât dublu față de media de aproximativ 317.000 de hectare, din perioada 2006-2021.

Incendiile care au devastat Europa anul acesta au ars o suprafață record și au crescut emisiile de carbon, potrivit unei actualizări publicate de dispozitivele de monitorizare și sateliții europeni pentru supravegherea incendiilor de pădure.

Cea mai fierbinte vară

Vara lui 2022 a fost cea mai fierbinte din istoria Europei. Continentul a suferit valuri de căldură puternice și cea mai gravă secetă de până acum, pe măsură ce schimbările climatice generează perioade de caniculă din ce în ce mai lungi și mai puternice.

Acest lucru a făcut ca pădurile să devină tot mai inflamabile, crescând riscul de incendii devastatoare și uneori mortale.

„Lungimea și intensitatea valurilor de caniculă care au lovit Europa în timpul verii, combinate cu condițiile, în general, uscate de pe continent în 2022, au contribuit la o activitate record a incendiilor”, a declarat Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS).

Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS) a stabilit că suprafața totală cumulată a Uniunii Europene distusă de incendii, de la începutul anului până la mijlocul lunii noiembrie, este de peste 785.000 de hectare.

Acest număr este mai mult decât dublu față de media de aproximativ 317.000 de hectare, din perioada 2006-2021.

CAMS spune că rezultatul este conform cu datele sale, estimând emisiile totale de incendii din UE și Regatul Unit, între 1 iunie și 31 august, la 6,4 megatone de carbon, cel mai ridicat nivel, din vara lui 2007 încoace, pentru această perioadă a anului.

Sursa foto: Flickr