Stiri

Péter Szijjártó: Poluatorii râurilor transfrontaliere ar trebui să plătească

7
min
7/10/2022

Oficialul maghiar a reamintit că 95% din râurile Ungariei îşi au sursa în alte ţări și că, din această cauză, “un plan internaţional integrat pentru gestionarea şi protejarea apelor ar fi extrem de important”.

Ecosistemele din zonele montane şi din zonele adiacente acestora sunt legate puternic, prin urmare Ungaria susţine principiul conform căruia poluatorii ar trebui să plătească pentru poluarea râurilor transfrontaliere – a declarat luni seara, la New York, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

Potrivit comunicatului ministerului, ministrul a participat la o reuniune privind dezvoltarea zonelor montane şi a declarat: deşi Ungaria nu are munţi foarte înalţi, există câţiva în jurul ţării şi că, prin urmare, guvernul acordă o importanţă deosebită gestionării integrate a zonelor montane şi a zonelor adiacente acestora.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

El a reamintit că 95% din râurile Ungariei îşi au sursa în alte ţări, din această cauză “un plan internaţional integrat pentru gestionarea şi protejarea apelor noastre ar fi extrem de important”. Ministrul a subliniat necesitatea unui efort comun pentru a păstra calitatea şi cantitatea apei, iar fără un management durabil al apei nu poate fi concepută nici dezvoltarea durabilă a zonelor montane.

Slovacia, trasă la răspundere

Toată lumea ar trebui să respecte principiul conform căruia poluatorul trebuie să plătească costurile în caz de poluare, ceea ce necesită o coordonare internaţională – a spus el, referindu-se la poluarea recentă a râului Sajó în Slovacia.

“Dacă nu putem impune acest lucru, atunci comunităţile care nu sunt responsabile de poluare vor trebui să plătească preţul acesteia, iar acest lucru este inacceptabil” – a punctat ministrul.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Péter Szijjártó a considerat că este important ca problemele legate de dezvoltarea zonelor montane să rămână pe agenda politică internaţională, deoarece un sfert din masa terestră a lumii este format din asemenea zone, în care locuiesc aproximativ 15% din populaţia lumii, în marea lor majoritate în ţări în curs de dezvoltare.

El a subliniat că ecosistemele montane reprezintă un sistem de aprovizionare important pentru miliarde de oameni care trăiesc în zonele mai joase, iar culturile de plante din aceste zone reprezintă o sursă importantă de hrană, a cărei importanţă nu poate fi supraestimată în contextul actualei crize alimentare.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Agencia de Noticias ANDES