Stiri

Comisar european pentru Mediu: Reconstrucția Ucrainei trebuie să includă și replantarea pădurilor, depoluarea terenurilor și a apelor

5
min
18/7/2022

Pe lângă bilanţul uman şi infrastructurile devastate, mediul plăteşte un tribut greu în Ucraina.

Planul de reconstrucţie al Ucrainei ar trebui să includă un capitol de mediu pentru a restabili ecosistemele devastate de război, a spus comisarul european Virginijus Sinkevicius. Oficialul a vorbit în cursul unei recente vizite în Ucraina despre un "ecocid": "Pe lângă bilanţul uman şi infrastructurile devastate, mediul plăteşte un tribut greu în Ucraina."

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani 

"Distrugeri masive de păduri, terenuri agricole minate şi poluate de substanţele chimice răspândite de arme şi muniţii, cursuri de apă şi soluri contaminate în jurul siturilor industriale bombardate. Pe lângă bilanţul uman şi infrastructurile devastate, mediul plăteşte un tribut greu în Ucraina", a declarat comisarul de mediu într-un interviu pentru AFP.

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false  

"Trebuie să vedem amploarea dezastrului provocat de strategia rusă: există vieţi şi destine umane distruse, familii separate şi, de asemenea, pagube de mediu. Când ajungi într-o pădure şi vezi 700 de hectare distruse, reduse la tranşee, este ceva care te bulversează, este o crimă de mare anvergură", a spus el, potrivit sursei citate de Agerpres.

Sursa foto: Wikimedia Commons