Stiri

Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier

5
min
28/6/2022

Oamenii de știință au dezvăluit că au găsit diverse particule fine în fluidele cerebrospinale umane prelevate de la pacienți care au suferit tulburări cerebrale.

Respirarea aerului poluat ar putea duce la transportul particulelor toxice din plămâni către creier, prin intermediul fluxului sanguin, contribuind la tulburări cerebrale și leziuni neurologice, relevă un nou studiu.

Oamenii de știință au descoperit o posibilă cale directă folosită de diverse particule fine inhalate prin circulația sângelui, cu indicii că, odată ajunse acolo, particulele rămân mai mult timp în creier decât în alte organe metabolice principale.

Citește și: ANALIZĂ Cum ne deplasăm pentru a nu mai alimenta schimbările climatice

O echipă internațională de experți de la Universitatea din Birmingham și de la instituții de cercetare din China și-a publicat concluziile în PNAS.

Oamenii de știință au dezvăluit că au găsit diverse particule fine în fluidele cerebrospinale umane prelevate de la pacienți care au suferit tulburări cerebrale, descoperind un proces care poate avea ca rezultat faptul că substanțele toxice sub formă de particule ajung în creier.

Citește și: Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

Co-autorul, profesorul Iseult Lynch, de la Universitatea din Birmingham, a comentat că „există lacune în cunoștințele noastre în ceea ce privește efectele nocive ale particulelor fine din aer asupra sistemului nervos central.

Această lucrare aruncă o nouă lumină asupra legăturii dintre inhalarea particulelor și modul în care acestea se deplasează ulterior în organism”.

Sursa foto: Wikimedia Commons