Smart City

Ce tipuri de parcări vor beneficia de staţii de încărcare a vehiculelor electrice

3
min
6/7/2023

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern luna aceasta prevede ca clădirile rezidenţiale noi şi cele existente care trec prin renovări majore să asigure instalarea de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice.

Una dintre măsurile prevăzute în proiectul de OUG este modificarea și completarea art. 15, alin (3) al Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

Citeşte şi: Măsurile verzi adoptate de Guvern. Obligaţii pentru blocuri şi ajutoare pentru afaceri

„În cazul clădirilor rezidenţiale noi, precum şi în cazul renovării majore a clădirilor rezidenţiale existente, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligaţi să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, precum și instalarea unui punct de reîncărcare vehicule electrice pentru fiecare cinci locuri de parcare, în următoarele cazuri: parcarea se situează în interiorul clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii; parcarea este adiacentă clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a parcării”, menţionează proiectul de lege.

În prezent, art. 15, alin (3) din legea 372/2005 prevede obligația asigurării instalării „tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, pentru a permite instalarea într-o etapă ulterioară a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice”. Propunerea de OUG de la MIPE va adăuga astfel și obligația asigurării instalării stațiilor de alimentare EV.

Adoptarea de către Guvern a acestor modificări de lege este condiție pentru cererea de plată numărul 2 din cadrul PNRR, care are o valoare totală de 3,2 miliarde de euro, cu tot cu partea de prefinanțare (de 13%), bani europeni care ar urma să intre în România, potrivit Startupcafe.

Foto: Freepik