Stiri

Orașele din China își reduc emisiile de dioxid de carbon

9
min
1/9/2022

Alte 21 de orașe au redus emisiile de CO2, deoarece economiile sau populațiile lor au „scăzut” în aceeași perioadă – definite ca orașe cu emisii reduse pasiv.

Treizeci și opt de orașe din China își reduc emisiile de dioxid de carbon (CO2), în ciuda creșterii economiilor și a populației timp de cel puțin cinci ani, acestea fiind definite ca orașe proactive, arată un nou studiu realizat de Universitatea din Birmingham. 

Alte 21 de orașe au redus emisiile de CO2, deoarece economiile sau populațiile lor au „scăzut” în aceeași perioadă – definite ca orașe cu emisii reduse pasiv.

Experții au descoperit că orașele cu „apogeul emisiilor”, precum Beijing și Taizhou (provincia Zhejiang), au înregistrat o scădere a emisiilor în principal datorită îmbunătățirii eficienței și modificărilor structurale în utilizarea energiei, în timp ce orașele „în declin”, precum Fuxin (provincia Liaoning) și Shenyang (provincia Liaoning), este probabil să aibă emisii reduse din cauza recesiunii economice sau a pierderii populației.

Ei recomandă ca, în loc să se utilizeze o abordare „unică pentru toți”, să se stabilească obiectivele de emisii ale orașelor în mod individual, luând în considerare resursele orașelor, nivelurile de industrializare, caracteristicile socio-economice și obiectivele de dezvoltare.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Orașele cu emisii mari, cu tehnologii învechite și o eficiență mai scăzută a producției, ar trebui să dezvolte politici și ținte stricte pentru reducerea emisiilor, în timp ce regiunile mai puțin dezvoltate ar putea avea mai mult spațiu pentru dezvoltarea economică.

Pentru publicarea descoperirilor în Science Bulletin au lucrat o echipă internațională de oameni de știință de Universitățile din Birmingham (Marea Britanie), Groningen (Olanda) și Universitatea Tsinghua (China), care au analizat inventare cuprinzătoare ale emisiilor de CO2 a 287 de orașe chineze din 2001 până în 2019.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Toate inventarele de emisii ale orașelor pot fi descărcate gratuit din CEADs – Conturi de emisii de carbon și seturi de date pentru economiile emergente. CEAD adună experți din Marea Britanie, SUA și China pentru a lucra la metodele și aplicațiile de contabilizare a emisiilor din China și alte economii emergente.

Resursa furnizează date exacte și actualizate privind emisiile de carbon, socio-economice și comerciale pentru mediul universitar, părțile interesate de politică și public.

Primul autor, dr. Yuli Shan, profesor asociat în tranziții durabile la Universitatea din Birmingham și lider de subiect al echipei CEAD, a comentat: „Experiențele și lecțiile învățate din acele 59 de orașe chineze care și-au redus emisiile de CO2 pot fi folosite ca repere. pentru alte orașe. Realizările acestor orașe sunt notabile pentru țările din întreaga lume, deoarece China este cel mai important emițător de CO2 din lume. 

Impactul factorilor de emisie variază între aceste orașe. Orașele în creștere, care au emisii reduse, ar trebui să conducă la crearea precedentelor pentru ca China să atingă obiectivele duble-carbon de a atinge vârful emisiilor de carbon înainte de 2030 și neutralitatea carbonului înainte de 2060”.

Sursa foto: Public Domain Pictures