Solutii

OMV Petrom va testa o tehnologie inovatoare de captare și utilizare a carbonului la Petrobrazi

1
min
23/4/2024

Testarea tehnologiei a avut succes în Danemarca urmând și să fie desfășurată și în Grecia

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului la rafinăria Petrobrazi începând din iunie. Aceasta face parte dintr-un proiect de inovare finanțat de Uniunea Europeană, ConsenCUS, care include testări în Danemarca, România și Grecia, se arată într-un comunicat de presă.

Radu Caprau, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de rafinare și marketing, a declarat: "Ne propunem să contribuim la decarbonarea transportului în România prin reducerea emisiilor rafinăriei Petrobrazi și producerea de produse cu conținut redus sau zero de carbon pentru clienții noștri. Testăm o tehnologie inovatoare care deschide noi posibilități pentru captarea emisiilor de carbon și transformarea lor în produse superioare în România."

Instalația este compusă din trei unități: prima captează CO2 mai eficient decât metodele tradiționale, a doua produce CO2 de înaltă puritate, iar a treia transformă CO2 în formiat de potasiu, un produs chimic folosit pentru combustibili sintetici. Testarea tehnologiei a avut succes în Danemarca la o fabrică de ciment și urmează să fie desfășurată și în Grecia.

ConsenCUS, inițiat în 2021, este un proiect de 4 ani destinat inovării, finanțat de programul Orizont 2020 al Comisiei Europene. Scopul proiectului este de a demonstra viabilitatea unei noi tehnologii pentru sectoarele cu emisiile de carbon ridicate.

Consorțiul include 19 instituții și companii de cercetare și tehnologie de top din Europa, China și Canada, printre care Universitatea din Groningen, New Energy Coalition, Wetsus, Universitatea Tehnică din Danemarca, OMV Petrom, Energy Policy Group și Universitatea din Calgary.

Sursă foto. Omv Petrom