Solutii

Confederația Concordia: GHID – Economia circulară în businessul românesc

5
min
17/5/2022

Ghidul scoate în evidență practicile din peste 20 de companii din diferite sectoare, pentru a se identifica cele mai întâlnite practici de economie circulară.

Confederația Patronală Concordia a publicat Ghidul – Economia circulară în businessul românesc care cartografiază practicile de economie circulară implementate deja de companii membre, acoperind multe dintre cele mai importante sectoare ale economiei (Horeca, retail, producătorii de băuturi, bănci, energie,  etc.).

Ghidul scoate în evidență practicile din peste 20 de companii din diferite sectoare, pentru a se identifica cele mai întâlnite practici de economie circulară.

Ghidul descrie practici ale companiilor: Coca-Cola HBC, Ursus Breweries, Bergenbier, IKEA România, Carrefour România, Lidl România, OMV Petrom Marketing, eMAG , Accor Hotels, Continental Hotels,  ING Bank România, Grupul ACCOR, Delgaz Grid, Auchan România, Profi, OMV Petrom, Groupama Asigurări, Raiffeisen Bank România.

Citește și: Schimbările climatice văzute de micii fermieri din România - de la percepție, la strategii de adaptare

Având în vedere necesitatea de a decarboniza economia, de a conserva și utiliza cât mai eficient resursele planetei pentru a reduce la minim impactul activităților de producție și consum asupra mediului înconjurător, este necesar ca această tendință de adoptare a unor practici de economie circulară să accelereze, tranziționând de la modelul liniar actual (preponderent).

Trebuie ca aceste practici să se extindă și către companiile mai mici (IMM-uri), susținute evident și de politici cuprinzătoare și eficiente adoptate de către instituțiile statului și de mecanisme de finanțare și suport în implementare adecvate.

Este important să conștientizăm că economia circulară și practicile asociate aduc beneficii atât actorilor din mediul de afaceri, dar și consumatorilor, directe și indirecte”, spun reprezentanții Confederației Concordia.

Citește și: Bugetul Rabla Plus pentru persoane juridice s-a epuizat aproape imediat după pornirea programului

Companiile, mai mari sau mai mici, înțeleg că e nevoie de schimbări sistemice, dar și de acțiuni punctuale în fiecare sediu și  zonă de operațiuni, pentru ca schimbarea să se producă în direcția unei afaceri mai sustenabile.

De la managementul iluminatului și al sistemelor de încălzire pentru a asigura eficiența energetică, la instalarea sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor în locații și digitalizarea proceselor și a documentelor, reciclarea sau reutilizarea mobilierului sau colectarea și reciclarea uniformelor uzate, cei care fac eforturi oferă în ghid detalii despre cum poate fi replicat modelul lor pentru ca împreună să putem asigura atingerea țintelor climatice.