Stiri

O populaţie de urşi polari din Groenlanda s-a adaptat la schimbările climatice și vânează fără ajutorul gheții

10
min
17/6/2022

Oamenii de știință spun că în acest moment ar mai trăi pe planetă aproximativ 26.000 de urşi polari.

Multă vreme, urșii polari au fost consideraţi un simbol al impactului dăunător al încălzirii globale asupra lumii naturale. Motivul: ei se bazează pe gheaţa mării arctice pentru a vâna foci, iar diminuarea acesteia pune specia în pericol de dispariţie.

Cu toate acestea, o cercetare realizată de Universitatea din Washington și publicată în revista Science, citată de BBC, arată că oamenii de ştiinţă au descoperit că, până acum, câteva sute de exemplare din sud-estul Groenlandei s-au adaptat pentru a vâna, folosind platforme de apă dulce.

Cercetătorii au descoperit că animalele foloseau, practic, bucățile de gheaţa care se desprinde de pe gheţari.

„Supraviețuiesc în fiorduri fără gheață mai mult de opt luni pe an, deoarece au acces la ghețar, la apă dulce și la gheață”, a declarat Kristin Laidre, cercetător în domeniul polar al Universității din Washington.

Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități 

Descoperirile, realizate de o echipă de cercetători ai Unversității, aduc în discuție posibilitatea ca anumite zone ale speciei să supravieţuiască, în ciuda creşterii temperaturilor.

„Una dintre marile întrebări este însă legată de locul din Arctica unde vor putea rezista urşii polari", a declarat Kristin Laidre.

„Cred că urşii dintr-un astfel de loc ne pot învăţa multe despre unde ar putea fi acele locuri".

Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice

Echipa de cercetare a petrecut doi ani intervievând vânători inuiţi, care şi-au împărtăşit cunoştinţele ecologice despre zonă.  Călătorind în regiunea arctică îndepărtată cu ajutorul elicopterelor, au marcat urşii cu dispozitive de urmărire prin satelit şi au colectat mostre genetice.

Dr. Beth Shapiro, genetician şi co-autor al studiului, a declarat că a observat "cea mai izolată populaţie din punct de vedere genetic de urşi polari de pe planetă". 

„Ştim că această populaţie de urşi polari trăieşte separat de altele. Iar asta se întâmplă de cel puţin câteva sute de ani", a spus ea. 

Dr. Shapiro a declarat că aceşti urşi "nu prosperă", se reproduc mai încet şi au dimensiuni mai mici.

Cercetătoarea a adăugat că este dificil de tras o concluzie dacă această subpopulaţie supravieţuieşte datorită adaptărilor genetice sau "a unui răspuns diferit... la un climat şi un habitat foarte diferit". 

Oamenii de știință spun că în acest moment ar mai trăi pe planetă aproximativ 26.000 de urşi polari.

„Urşii polari sunt în pericol. Este clar că, dacă nu putem încetini ritmul încălzirii globale sunt pe o traiectorie de dispariţie.  Cu cât putem afla mai multe despre această specie remarcabilă, cu atât îi vom putea mai ușor ajuta să supravieţuiască în următorii 50-100 de ani”, a încheiat dr. Beth Shapiro.

Sursa foto: Pixabay