Stiri

Rusia afirmă că un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa. Reacţia autorităţilor române

2
min
6/7/2023

După ce un apropiat al lui Vladimir Putin a afirmat că un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa de Vest, Agenţia Națională pentru Protecția Mediului a transmis un comunicat pentru români.

Vineri, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicolai Patruşev, a spus că distrugerea muniţiilor cu uraniu sărăcit furnizate de Occident Ucrainei a dus la formarea unui nor radioactiv care se îndreaptă către Europa.

Vorbind despre Statele Unite, Patruşev a spus că „au ajutat Ucraina, punând presiune pe ţările satelit ca să furnizeze muniţie cu uraniu sărăcit”, potrivit agenţiei de presă de stat din Rusia, TASS.

„Distrugerea lor a provocat un nor radioactiv care acum se îndreaptă spre Europa de Vest. O creștere a nivelurilor de radiații a fost deja înregistrată în Polonia", a avertizat Patrușev.

În urma informaţiilor apărute în presa rusă, care au fost preluate şi de presa românească, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a făcut o serie de precizări, potrivit cărora nivelul radioactivității mediului din România nu a fost afectat de recentele explozii din Ucraina.

„Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina. Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator, iar în perioada 15.05-19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale", a spus președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

„În cazul oricărei depășiri, în conformitate cu prevederIle OM nr. 1978/2010, laboratoarele din cadrul RNSRM notifică ANPM, iar după validarea datelor (ca urmare a remăsurărilor imediate), acestea sunt comunicate către factorii de decizie naționali: CNCAN, IGSU-MAI, MApN. De asemenea datele sunt transmise permanent și către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP", a mai spus Păştinaru vineri, 19 mai.

Foto: Freepik