Stiri

O nouă fabrică RetuRO la Bacău va crea 70 de locuri de muncă ecologice

4
min
16/11/2023

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), înregistrează progrese în implementarea proiectului în România şi se pregăteşte să deschidă a treia fabrică regională.

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), înregistrează progrese în implementarea proiectului în România şi se pregăteşte să deschidă a treia fabrică regională.

Fabrica, care va efectua numărarea şi sortarea ambalajelor de băuturi colectate de la comercianţi, se va afla în parcul logistic ELI Parks din localitatea Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău.

Uzina va fi operaţională până la sfârşitul lui aprilie 2024 şi va avea 70 de angajaţi, potrivit unui comunicat de presă. Aceasta se va întinde pe 7.800 de metri pătraţi, iar echipamentul va fi furnizat de compania Anker Andersen A/S din Danemarca, firma cu care RetuRO a semnat un contract de achiziţie pentru echipamentele tuturor centrelor din ţară.

„Mă bucur să constat că RetuRO SGR este în grafic cu planul de deschidere progresivă a centrelor de numărare și ca va inaugura, la Bacău, primul astfel de centru din regiunea Moldovei, unde vor fi create aproximativ 70 de locuri de muncă verzi”, a spus Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Este important ca întreg procesul logistic al Sistemului de Garanție-Returnare să se desfășoare cu un impact asupra mediului cât mai redus și cu emisii de CO2 cât mai puține. Deschiderea progresivă a centrelor de numărare, în primele luni de funcționare a SGR, va ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv”, a mai spus ministrul.

Fabrica RetuRO de la Bacău, capabilă să proceseze milioane de ambalaje pe zi

Fabrica va fi echipată cu opt mașini industriale de sortat PET-uri și doze și alte patru echipamente pentru sortarea sticlei, având o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri și recipiente metalice și aproximativ un milion de sticle pe zi. De asemenea, fabrica din județul Bacău va fi dotată și cu două dispozitive de sortare optică cu o capacitate de şase tone pe oră și două prese de balotat cu o capacitate de producție de peste 130 de baloți pe zi.

În calitate de administrator al Sistemului de Garanție-Returnare, RetuRO va deschide 17 centre în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate, sortate și pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje de băuturi.

„Cu un obiectiv ambițios de a deschide și opera 17 fabrici la nivel național, cu aproximativ 500 de angajați în mai puțin de un an, ne străduim să asigurăm, pas cu pas, resursele necesare pentru procesarea volumului de recipiente pentru băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți,” a spus Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.

„Deschiderea noii fabrici din Bacău reprezintă un pas important în asigurarea unei infrastructuri solide pentru Sistemul de Garanție-Returnare, pentru a susține eforturile noastre în promovarea reciclării și protejarea mediului înconjurător. Astfel, aducem beneficii atât mediului, prin reducerea deșeurilor, cât și comunității locale, prin crearea de locuri de muncă și stimularea dezvoltării economice a regiunii. Suntem încrezători că, împreună cu toți partenerii noștri, vom construi un sistem eficient și responsabil care va face din România un lider în domeniul reciclării și economiei circulare", a adăugat aceasta.

Investiția în infrastructura industrială reprezintă cea mai mare parte din finanțarea obținută de RetuRO de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu.

Unde se vor mai deschide fabrici RetuRO pentru Sistemul Garanţie-Returnare

În urma unor eforturi susținute, RetuRO face pași importanți spre consolidarea infrastructurii logistice. La data de 30 noiembrie 2023, Sistemul Garanție-Returnare va fi lansat, iar fabrica din Bonțida, județul Cluj, va începe să funcționeze.

Între timp, RetuRO a demarat pregătirile pentru a doua fabrică, situată în Giarmata, județul Timiș.

În perioada următoare, RetuRO va anunța și alte locații strategice care vor intra în pregătire pentru susținerea Sistemului Garanție-Returnare, subliniind angajamentul companiei în expansiunea rețelei și dezvoltarea infrastructurii pentru un viitor mai sustenabil.

Foto: Freepik