Stiri

Ministrul Mediului: „Avem în continuare probleme în România cu gestionarea frauduloasă a deșeurilor”

3
min
10/4/2024

Ministrul Mediului a spus că deşi România mai are „mulţi paşi de recuperat”, când vine vorba de colectarea selectivă şi gestionarea deşeurilor, se declară „optimist că mergem în direcţia bună”.

Mircea Fechet a spus că în prezent există colectare pe fracţii separate şi un sistem de management şi trasabilitate pentru deşeuri atât în Bucureşti, cât şi în restul judeţelor din ţară.

„Acum 10 ani sau acum cinci ani era la ordinea zilei să vezi mașina de gunoi cum le amestecă pe toate într-un singur transport și pentru costuri mai mici sau din nepăsarea companiei te trezeai că te chinui de pomană și le colectai separat degeaba”, a adăugat ministrul în direct la B1TV.

Acesta a spus că una dintre soluţiile implementate recent este Sistemul Garanţie-Returnare, prin care românii sunt încurajaţi să înapoieze recipientele de băuturi la magazine, în schimbul unei garanţii de 50 de bani per PET, doză de aluminiu sau sticlă.

„Pare puțin, însă în România se pun pe piață opt miliarde aproape de astfel de recipiente”, a spus el.

Fechet a recunoscut că există, totuşi, în continuare, probleme cu gestionarea frauduloasă a deşeurilor, dar că este asigurată colectarea separată pentru „fiecare comună din România, nu doar oraşele mari”.

„Acolo unde nu se îndeplinesc indicatori de performanță, salubristul plătește penalități. La fel cum Primăria plătește penalități, respectiv taxa de depozitare la groapă. Avem încă mult de recuperat, acesta este adevărul, la fel cum este adevărat că în urma cu 10 ani sau 20 de ani nici măcar nu existau contracte de salubrizare în toate localitățile din România. Fiecare se descurca cum putea, le mai incendiau, le aruncau în pârâu, le mai îngropau”, a adăugat Ministrul Mediului.

Foto: Freepik/Mircea Fechet-Facebook