Stiri

Oradea experimentează înlocuirea gazonului din oraș cu un mix de plante perene și native ușor de întreținut

7
min
18/11/2022

Pe cei aproape 320 de metri pătraţi vor fi plantate peste 2.300 de plante perene floricole, graminee, arbuşti şi sute de bulbi de primăvară.

Spaţii verzi autosustenabile, plantate iniţial cu un mix de plante perene, native şi care vor avea nevoie de mentenanţă "în medie de 5 minute/mp/an" este noul proiect demarat de Primăria Oradea pentru zonele verzi în amenajare din oraş.

320 mp, 2.300 de plante perene

"Preocupările municipalităţii orădene pentru adoptarea unor soluţii sustenabile în spaţiul public urban sunt din ce în ce mai active, iar această nouă abordare pentru amenajarea spaţiilor verzi din oraş se încadrează perfect în interesele autorităţii locale. Noul proiect care are ca scop amenajarea şi întreţinerea într-un mod deosebit a anumitor zone verzi din oraş," se arată în comunicatul primăriei.

Proiectul începe cu scuarul din bulevardul Dimitrie Cantemir în proximitatea intersecţiei cu strada Sextil Puşcariu, unde se mai lucrează la finalizarea modernizării culoarului de mobilitate Nufărul-Cantemir.

Amenajarea propriu-zisă a acestui amplasament este realizată şi va fi finalizată în zilele următoare de firma Kaluna, sub directa supervizare a proiectantului, firma Cadro Landscape Studio, sub coordonarea peisagistei Diana Codrean.

Pe cei aproape 320 de metri pătraţi vor fi plantate peste 2.300 de plante perene floricole, graminee, arbuşti şi sute de bulbi de primăvară.

Mentenanță infimă

"În general, aceste tipuri de amenajări necesită lucrări de mentenanţă în primii doi ani de la instalare, până când plantele se stabilizează şi formează un masiv vegetal.

După această perioadă, lucrările de mentenanţă sunt infime, "în medie de 5 minute/mp/an", după cum specifică peisagista Diana Codrean," precizează sursa.

Municipalitatea subliniază că printre avantajele acestui mix de plante perene se numără durata de viaţă lungă a amenajării, îmbunătăţirea structurii solului datorită sistemului radicular care se întrepătrunde şi astfel contribuie la aerarea solului, factor ce ajută plantele să îşi ia oxigenul şi apa necesară din sol, necesităţi reduse de fertilizare şi asigurarea unui decor pe toată durata anului.

Primăria Oradea a mai informat că încă de la începutul acestui an s-a lucrat la alegerea amplasamentelor şi la proiectarea viitoarelor oaze autosustenabile, alegerea speciilor şi a mixurilor de plante, precum şi schemele de plantare propuse pentru fiecare locaţie în parte fiind realizate de sub coordonarea peisagistei Diana Codrean.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ vojugvm