Stiri

Iașiul investește bani europeni în transport public electric cu autobuze

6
min
31/8/2022

Staţiile de încărcare vor fi înfiinţate pentru a completa două proiecte europene care vizează şi achiziţia de 44 autobuze electrice.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că va supune dezbaterii consilierilor locali decizia de a investi în staţii noi de încărcare pentru autobuze electrice.

Potrivit sursei citate, staţiile de încărcare electrică vor fi înfiinţate pentru a completa două proiecte europene care vizează şi achiziţia de 44 autobuze electrice.

9,9 milioane de lei pe trei luni

Pentru aceasta este însă nevoie de acordul consilierilor locali, discuţiile urmând a fi purtate în şedinţa ordinară de miercuri.

Staţiile cu încărcare rapidă vor fi amplasate în Rond Copou, Rond CUG I, Rond Tehnopolis / CUG II şi Rond Dacia. La acestea se adaugă o staţie cu încărcare lentă care va fi amplasată în Garaj Tudor Vladimirescu.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Pentru aceste staţii de încărcare, municipalitatea este dispusă să cheltuiască 9,9 milioane de lei, durata de execuţie a lucrărilor fiind de trei luni.

Conform sursei citate, din toamna acestui an, Iaşiul va beneficia de 24 de autobuze electrice de câte 10 metri, care vor fi livrate de SC BMC Truck & Bus SA. Acestea au o valoare de achiziţie de aproximativ 11,4 milioane de euro.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

La rândul său, compania poloneză Solaris Bus & Coach va livra 20 de autobuze electrice de 12 metri, în cadrul unui contract de 13,55 milioane de euro.

Sursa foto: Flickr