Stiri

WWF: Parlamentul European reduce protecția marilor carnivore, în ciuda datelor științifice

7
min
7/12/2022

Din cele nouă populații de lupi transfrontaliere din UE, șase au încă un statut vulnerabil sau aproape amenințat și continuă să aibă nevoie de protecție activă.

Parlamentul European a votat joi o rezoluție care diminuează protecția marilor carnivore din Europa, cum ar fi lupii, urșii și râșii, și care subminează principiile privind conservarea lupilor în conformitate cu Convenția de la Berna, atrage atenția organizația WWF.

Acest lucru este în contradicție directă cu datele științifice care arată că, în ciuda redresării multor populații, acestea continuă să se confrunte cu amenințări semnificative, cum ar fi braconajul, fragmentarea și degradarea habitatului.

Într-adevăr, din cele nouă populații de lupi transfrontaliere din UE, șase au încă un statut vulnerabil sau aproape amenințat și continuă să aibă nevoie de protecție activă, atrage atenția organizația WWF, într-un comunicat.

„Carnivorele mari au revenit remarcabil în peisajele Europei”

Acest vot este ultimul dintr-o serie de încercări din ultimii ani de a reduce statutul de protecție legală pentru carnivorele mari, în special pentru lupi. Aceste discuții distrag atenția de la problema de fond, care este să se concentreze în mod constructiv pe punerea în aplicare a măsurilor pentru a realiza coexistența și a asigura că fermierii sunt compensați pentru pierderile lor.

Raportul recent al WWF Planeta Vie a demonstrat că lumea se confruntă cu o criză fără precedent de pierdere a biodiversității, cu două treimi din populațiile de specii pierdute în ultimii 50 de ani.

„După ce au fost pe cale de dispariție în anumite zone europene, carnivorele mari au revenit remarcabil în peisajele Europei – și acest lucru este recunoscut pe scară largă ca o piatră de hotar în conservare. Cu acest vot, totuși, deputații europeni – în frunte cu grupurile PPE, ECR și ID – caută să anuleze una dintre puținele povești de succes ale conservării naturii în Europa”, a declarat Rebecca Humphries, responsabil pentru politici publice la WWF.

Sabien Leemans, responsabil pentru biodiversitate la WWF, a declarat: „Prin adoptarea acestei rezoluții, deputații europeni eșuează atât în raport cu natura, cât și fermierii. Lupii sunt folosiți ca țapi ispășitori pentru problemele socio-economice mai largi cu care se confruntă sectorul zootehnic extensiv. În loc să promoveze basmul că împușcarea lupilor va rezolva toate problemele, europarlamentarii ar trebui mai degrabă să-și concentreze atenția asupra soluțiilor deja disponibile.

Exercitarea presiunii asupra statelor membre este esențială pentru a se asigura că fermierii sunt despăgubiți pentru daune și primesc sprijin pentru implementarea măsurilor preventive. Statele membre trebuie, de asemenea, să recompenseze fermierii care implementează pășuni și sisteme extensive de pășunat pentru serviciile pe care le oferă pentru a menține ecosistemele valoroase”.

Sursa foto: Rawpixel