Stiri

Finanțarea de insule ecologice digitalizate prin PNRR, cerută de 47 de orașe. Ce face o insulă ecologică digitalizată

11
min
19/9/2022

Tanczos Barna speră ca autorităţile locale să se folosească de această oportunitate pentru a îmbunătăţi managementul deşeurilor şi gradul de reciclare. 

Un număr de 47 de oraşe au depus cereri de finanţare pentru construirea de insule ecologice digitalizate, prin primul program de finanţare lansat de Ministerul Mediului prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat, vineri, pe Facebook, ministrul de resort, Barna Tanczos.

Miza: 260 milioane de euro

"Oraşele din judeţul Hunedoara s-au mişcat cel mai repede, având depuse deja șase proiecte, iar harta de mai jos arată cum stau şi celelalte regiuni la capitolul intenţiei de modernizare a infrastructurii de colectare selectivă. Avem o alocare bugetară de 260 milioane de euro din care se pot instala 13.700 de insule digitalizate. 

Sesiunea de depuneri de proiecte va fi deschisă până la mijlocul lunii noiembrie şi sper ca autorităţile locale să se folosească de această oportunitate pentru a îmbunătăţi managementul deşeurilor şi gradul de reciclare. 

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Finanţăm integral realizarea acestor insule. Oferim posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate supraterane dar şi îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului. Acestea sunt containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul", a scris Tanczos.

Prima etapă: 15 septembrie - 14 noiembrie 2022

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat, joi, prima rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiţia I.1.b. Construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020 - 2026.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Această etapă se va desfăşura în perioada 15 septembrie - 14 noiembrie 2022, iar alocarea financiară este de 260,13 milioane de euro, împărţită astfel: 48,130 milioane de euro pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi (aproximativ 4.814 insule ecologice digitalizate); 143,2 milioane de euro pentru insule supraterane cu containere individuale (aproximativ 7.564 insule ecologice digitalizate); 68,8 milioane de euro pentru insule subterane cu containere individuale (circa 1.376 insule ecologice digitalizate).

Majoritatea tipurilor de deșeuri

Potrivit sursei citate, subinvestiţia sprijină activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale, acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului "plăteşte pentru cât arunci".

În acest program se vor putea depune cereri de finanţare în limita plafonului maxim de 200% din alocarea financiară totală, iar beneficiari eligibili sunt Unităţile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora) organizate la nivel de municipiu şi oraş.

Costul unei insule, între 10.000 și 50.000 euro

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere - alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale - alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale - alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.

Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanţare, dar cuantumul total cumulat al finanţării acordat în cadrul Investiţiei 1, Subinvestiţiile 1.a, 1.b, 1.c nu poate depăşi pragul maxim de 15 milioane de euro/beneficiar. 

Sursa foto: Ecoteca