Stiri

Zeci de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Spații Verzi

2
min
25/4/2024

Tinerii din țară sunt implicați, prin programul Spații Verzi, în conservarea ariilor naturale protejate

În cadrul celei de-a 18-a ediții a programului Spații Verzi, MOL România și Fundația pentru Parteneriat au selectat 22 de proiecte de mediu, pe care le vor finanța cu peste 800.000 de lei. Acestea vor fi implementate la nivel național, în 10 județe din țară, și vizează implicarea tinerilor și comunităților locale în inițiative de permacultură urbană și conservare a ariilor naturale protejate, conform jurnaldesustenabilitate.ro.

Juriul programului a selectat 8 proiecte care urmează să primească finanțare în cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane, cea mai nouă arie de intervenție a programului. Principalele activități incluse în această componentă sunt atelierele de grădinărit urban în curțile școlilor și în grădini comunitare, alături de înființarea grădinilor de tip permacultură.

Panouri informative pentru ariile protejate

Cele 14 proiecte alese în cadrul componentei tradiționale a programului, Arii Naturale Protejate, au ca scop promovarea ariilor protejate și creșterea nivelului de conștientizare asupra importanței conservării acestora. Proiectele se vor concretiza în activități precum crearea de trasee tematice în ariile protejate, sărbătorirea zilelor internaționale dedicate protecției mediului, organizarea de tabere și excursii Junior Ranger, crearea și organizarea funcționării unor centre demonstrative și instalarea de panouri informative în ariile protejate.

"Este esențial ca tinerii să fie implicați în activități menite să îi ajute să se conecteze cu lumea din jur și să descopere rolul esențial al naturii în viețile noastre", a declarat Gábor Mozga, CEO al MOL România.

"Calitatea proiectelor câștigătoare este una foarte bună și ne oferă certitudinea că acestea își vor atinge obiectivele propuse, incluzând o participare publică semnificativă, atât a tinerilor, cât și a altor voluntari, iubitori de natură sau de grădinărit comunitar", a declarat László Potozky, director al Fundației pentru Parteneriat.

Mii de arbori plantați

În cadrul celor șaptesprezece ediții anterioare ale programului Spații Verzi, desfășurate în perioada 2006-2023, au fost finanțate 693 de proiecte, cu implicarea a peste 252.000 de persoane. Programul a sprijinit organizarea a 173 de tabere Junior Rangers și 2.996 activități extrașcolare, în cadrul cărora tinerii participanți au dobândit cunoștințe referitoare la mediul înconjurător și au contribuit la amenajarea a 154 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România. În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane, inițiată în urmă cu doi ani, au fost organizate 257 de ateliere practice de grădinărit și de educație ecologică, au fost plantați 3.759 de arbori și arbuști și au fost cultivate diferite verdețuri, plante aromatice, legume și fructe, pe o suprafață de 15.193 mp.

Sursa foto: jurnaldesustenabilitate.ro