Life Style

4 pași mici prin care să te alături provocării Plastic Free July

4
min
14/7/2020

Alătură-te milioanelor de oameni care au acceptat provocarea de a reduce plasticul generat acasă în luna iulie.

Milioane de oameni din lumea întreagă participă la provocarea Plastic Free July, în care încearcă să producă o cantitate mai mică de deșeuri de plastic decât de obicei. Pornită în Australia în 2011, provocarea este considerată una dintre cele mai influente campanii de mediu din lume, cu 250 de milioane de participanți care au anunțat că își vor aduce contribuția anul acesta.

Ce poți face dacă participi pentru prima dată la Plastic Free July

1. Începe cu un singur lucru

S-ar putea să fie copleșitor să eviți toate produsele din plastic (inclusiv ambalajele), așa că poți să începi cu un singur lucru. Propune-ți ca în luna iulie să nu cumperi, să accepți sau să folosești pungi de plastic, pahare de unică folosință, sticle de apă, dischete demachiante, paie sau caserole din polistiren. Alege măcar un singur obiect de care să te ferești toată luna. Apoi, după ce provocarea se va încheia, poți să mai adaugi câte un produs în fiecare lună.

2. Fă singur ceva de la zero

În această provocare, alege să faci acasă lucruri pe care le-ai cumpăra ambalate, tocmai ca să eviți plasticul. Nu trebuie să-ți alegi obiective prea complicate. Poți să încerci să faci singur pâine, iaurt, înghețată, sosuri precum pesto, salsa, ketchup sau sos picant, gemuri sau murături. Poate fi fun și cu siguranță vei repeta experiența.

3. Investește în produse care te vor ajuta să eviți plasticul

Ideal ar fi ca această provocare să-ți schimbe stilul de viață și sunt mari șanse să se întâmple asta. Un prim pas ar fi să cumperi obiecte pe care le vei folosi și după ce se încheie luna iulie: o cană reutilizabilă pentru călătorii, o sticlă pentru apă din aluminiu, săculeți textili pentru legume și fructe, caserole din oțel inoxidabil, șampon și săpun solide, deodorant natural în recipient de sticlă sau un pai reutilizabil.

4. Ia în calcul și hainele

De obicei, în timpul provocării Plastic Free July, în atenția participanților se află în special alimentele și produsele consumabile. Însă și hainele, în special cele sintetice, reprezintă o sursă de poluare: atunci când sunt spălate elimină microfibre care, fiind foarte mici, nu pot fi filtrate și ajung în lanțul trofic și în apa de băut. Așadar, alege haine din materiale naturale (chiar și cele pentru sportivi pot fi făcute din lână).