Solutii

Jiul și Crișul Repede repopulate cu specii de pești dispărute de zeci de ani

4
min
22/6/2020

Cu cât avem mai multe specii, cu atât avem confirmarea unui ecosistem sănătos.

Membrii asociației Aqua Crisius Oradea s-au gândit să repopuleze Crișul Repede cu o specie de pește dispărută acum aproximativ 60 de ani în special din cauza braconajului: văduvița. Andrei Togor, președinte Aqua Crisius Oradea: “Noi ne-am gândit să îl reintroducem deoarece cu cât avem mai multe specii, cu atât avem confirmarea unui ecosistem sănătos.”

Văduvița este un pește semimigrator dulcicol bentopelagic, de 30–50 cm, din familia ciprinidelor, cu valoare economică mare, având puține oase și fiind foarte gustos. Peste 6.000 de puieți au fost eliberați în apa râului, dar achiziționarea acestora a fost destul de dificilă, din cauza faptului că fermele piscicole din România nu produc văduvița.

În același timp, la Târgu Jiu au fost achiziționați 3.000 de puieți din specia avat, un prădător dispărut acum 50 de ani din cauza poluării cu praf de cărbune din zonă. Avatul (Aspius aspius) este un pește de apă dulce care la maturitate poate ajunge și la 10 kilograme, care trăiește în apele curgătoare din Europa Centrală și de Est. La noi poate fi pescuit în Dunăre și în Râul Olt.

Claudiu Fiu, vicepreședinte AJVPS Gorj: “Acum, Jiul e din ce în ce mai curat, preparațiile de spălare a cărbunelui din Valea Jiului nu mai funcționează, totul este ecologic și apa e optimă pentru dezvoltarea acestei specii.”

Potrivit specialiștilor de la Centrul de Biodiversitate Acvatică, creșterea puieților pentru repopulări ar trebui să devină o chestiune prioritară în România, printre cele mai periclitate specii fiind lostrița, care, din păcate, se mai găsește în sălbăticie doar pe câteva râuri, păstrăvul de munte și cele șase specii de sturioni.