Smart City

Primăria Sovata va cheltui 2,4 milioane de lei pe 16 coşuri de gunoi inteligente

3
min
10/4/2024

Primăria Oraşului Sovata plănuieşte să achiziţioneze coşuri de gunoi inteligente, hands free, cu panouri solare şi afişaj LED.

Licitaţia demarată pe 12 februarie presupune patru seturi a câte patru coşuri de gunoi inteligente şi este estimată la o valoare de 2.461.350 de lei, fără TVA, potrivit site-ului de ştiri din judeţul Mureş, zi-de-zi.ro.

Coşurile de gunoi inteligente, dotate cu senzor de umplere

„Coșurile inteligente stradale sunt echipate cu panouri solare, hands free, afișaj LED, panou solar, presă, senzor nivel de umplere. Reciclarea și separarea deșeurilor sunt principalele tendințe ale societății din zilele noastre. Cantitatea de deșeuri solide generate crește exponențial, în timp ce depozitele de deșeuri sunt supraaglomerate”, arată caietului de sarcini al licitației, aprobat de primarul orașului Sovata, Fülöp Laszlo Zsolt.

„Separarea deșeurilor sau colectarea selectivă a deșeurilor este o modalitate de separare a deșeurilor, care crește eficiența gestionării a acestora și scade cantitățile de deșeuri aruncate și incinerate prin intermediul unui nivel mai profund de sortare și reciclare. Separarea deșeurilor generează, de asemenea, profit suplimentar din vânzarea materialelor reciclabile către companii specializate”, mai menţionează documentul.

Coşul de gunoi este rezistent la vandalism, carcasa fiind realizată din oţel galvanizat şi dispune de un suport fix de suprafaţă, un detector de fum şi un algoritm de prevenire a incendiilor.

Sovata va avea şi bănci inteligente

Totodată, autorităţile locale din Sovata intenţionează să cumpere şi 109 bănci inteligente, 15 dintre acestea fiind dotate cu panouri fotovoltaice.

Acestea vor fi plasate în zonele cu circulaţie pietonală intensă, iar trecătorii îşi vor putea încărca telefoanele mobile în timp ce se odihnesc.

Foto: Freepik