Smart City

Ministerul Mediului a lansat o aplicaţie pentru monitorizarea calităţii aerului

8
min
7/10/2022

Tanczos Barna a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat, astăzi, lansarea unei aplicaţii pentru monitorizarea calităţii aerului, care va analiza patru indicatori, printre care PM10 şi PM2,5, conform News.ro.

Tanczos Barna a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

"Aplicaţia se numeşte Calitate aer şi se poate descărca din AppStore şi din Google Play şi se poate instala pe telefon. Prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară.

Aceste staţii funcţionale tot timpul sunt într-o perioadă de revizie, de mentenanţă, unele dintre ele sunt în curs de racordare la reţeaua de energie electrică, acolo unde nu s-au finalizat încă aceste proceduri şi monitorizează patru indicatori: PM10 şi PM2,5, un indicator foarte important în ceea ce priveşte particulele în suspensie care definesc calitatea aerului din acest punct de vedere, dioxid şi oxizi de azot - acest indicator, la fel, este foarte important pentru că oferă o imagine reală cu privire la traficul care impactează calitatea aerului, ca şi PM2,5, în oraşe", a explicat ministrul Mediului.

Bucureștiul are 30 de puncte de analiză

El a precizat că au fost cumpărate analizoare pentru diverse zone din ţară.

"Calitatea este definită prin bun, extrem de rău, rău. Acolo veţi putea vedea care sunt încadrările pe verde sau pe roşu, acolo unde problemele sunt grave şi acolo unde calitatea aerului este impactată de poluare în zona oraşului, în zonele limitrofe.

Din acest contract am achiziţionat 11 analizoare pentru diverse locaţii în ţară: Iaşi, Cluj, Braşov, Dolj şi 19 pentru zona Bucureşti-Ilfov. Aceste 19 analizoare în zona Bucureşti-Ilfov sunt deja parţial în funcţiune, nouă dintre ele sunt racordate şi la reţeaua de energie electrică, 10 sunt în curs de branşare şi oferă aceste informaţii extrem de utile pentru cetăţeni.

În zona Bucureşti-Ilfov avem 30 de puncte fixe care sunt funcţionale. Repoziţionarea acestora vine din acele solicitări din partea cetăţenilor în acele zone şi din partea autorităţilor locale sau judeţene, inclusiv Consiliul Judeţean Ilfov a solicitat sprijin prin acest program de instalare de de staţii şi de analizoare pentru a putea monitoriza calitatea aerului", a menţionat Tanczos Barna.

Sursa foto: Facebook /Tanczos Barna