Solutii

Care sunt metodele radicale de a salva planeta?

4
min
15/9/2023

„Problema este că schimbările climatice în sine sunt deja un experiment uriaș pe planeta noastră. Acum încercăm să combatem acest experiment cu alte experimente. Asta va avea consecințe necunoscute”, a spus un cercetător de la Universitatea Cambridge.

de Ingrid C.

Pe măsură ce planeta noastră a trecut prin cea mai caldă vreme înregistrată până acum, oamenii de ştiinţă declară că „nu există o metodă magică prin care să putem opri încălzirea rapidă a planetei”.

Proiectele radicale prin care am putea evita o catastrofă climatică

Cu toate acestea, există mai multe propuneri pentru proiecte prin care s-ar putea evita catastrofa climatică, potrivit The Guardian. Unul dintre ele ar putea capta emisiile de carbon și le-ar stoca în subteran, iar altele ar putea devia lumina soarelui de pe pământ.

Unul dintre proiectele de geoinginerie propuse vizează modificarea radiaţiilor solare (SRM). Procesul presupune împrăştierea unor particule reflectorizante minuscule în partea superioară a atmosferei, precum aerosoli de sulfat, care ar putea reflecta lumina soarelui înapoi în spaţiu. Acest lucru ar putea fi realizat și prin plasarea de oglinzi uriașe pe orbită în jurul Pământului.

Astfel de proiecte ar permite însă ca dioxidul de carbon să continue să se acumuleze în atmosfera planetei. Lumea s-ar putea răci pe măsură ce lumina soarelui este diminuată, dar nu este clar care ar putea fi efectele.

Care este „singura metodă realistă” de a preveni încălzirea planetei

Cercetătorii spun că singura metodă realistă pentru evitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice ar fi oprirea arderii cărbunelui, gazului și petrolului. „Prioritatea numărul unu pe care o avem este înlocuirea combustibililor fosili cu surse de energie regenerabilă”, a spus Dr Greg Mutch de la Universitatea Newcastle.

„Acest lucru va fi esențial. După ce am făcut acest lucru, apoi ne gândim la captarea oricăror emisii de carbon de la instalațiile industriale care nu pot funcționa fără a produce CO2”, a adăugat acesta.

Dioxidul de carbon ar trebui să fie eliminat în viitor. În caz contrar, acesta va continua să se dizolve în mare în cantităţi tot mai mari, iar acidificarea oceanelor s-ar intensifica, dăunând recifelor de corali şi altor ecosisteme marine.

Foto: Freepik