Stiri

Tanczos Barna: Sistemul de Garanţie-Returnare este generat de producători, este un format inovativ

9
min
26/4/2023

Ministrul Mediului spune că va trebui să ajungem prin acest sistem SGR la o rată de recuperare de peste 90% a ambalajelor.

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este, astăzi, aşa cum şi l-au dorit „partenerii noştri”, respectiv producătorii şi retailer-ii, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de specialitate.

Statul are 20% din companie

"SGR-ul este un proiect care a început acum vreo trei ani. Este un proiect generat de producătorii de băuturi care au venit cu un studiu, au prezentat ministerului această iniţiativă, această propunere. Ministerul a început negocierile, discuţiile pe formatul inovativ care reglementează Sistemul de Garanţie - Returnare şi pot spune că, astăzi, sistemul este aşa cum şi l-au dorit partenerii noştri, producătorii şi retailer-ii.

Cea mai importantă solicitare venită din mediul privat a fost ca acest sistem să fie gestionat de mediul privat, nu statul să fie cel care administrează sistemul SGR, ci să lăsăm profesioniştii să se ocupe de această problemă.

Motiv pentru care Hotărârea de Guvern spune că ReturRO sau compania care, până la urmă, a fost câştigătoarea acestei licitaţii, trebuie să fie formată din reprezentanţii producătorilor, reprezentanţii comercianţilor mari, mici, cum se organizează, respectiv statul care intră cu 20% în această companie.

Anul trecut, în august, a avut loc desemnarea acestei companii în mod oficial, moment în care am putut începe, practic, implementarea proiectului.

Astăzi, această companie este în stadiul în care a anunţat colectarea tuturor informaţiilor printr-un sistem informatic cu privire la toţi producătorii şi toţi retailer-ii care activează pe piaţa unde se produc şi se pun în vânzare produse ambalate pe sticle PET şi aluminiu între 0,1 şi 3 litri", a afirmat Tanczos.

Amenzi între 20.000 şi 40.000 de lei

Ministrul a subliniat faptul că toţi comercianţii şi producătorii de ambalaje trebuie să se înscrie în SGR până la finele lunii februarie a acestui an, în caz contrar amenda aplicată fiind cuprinsă 20.000 şi 40.000 de lei.

"Sistemul este funcţional. Sunt deja firme care s-au înscris, iar până la sfârşitul lunii februarie trebuie să se înscrie toate firmele producătoare şi toţi comercianţi din acest sistem, în caz contrar sunt pasibili de amendă.

Amenda este între 20.000 şi 40.000 de lei pentru fiecare companie care pune astfel de produse pe piaţă şi nu se înscrie în sistemul informatic şi fiecare comerciant care vinde direct către consumatori asemenea bunuri şi nu se înscrie în sistemul informatic.  

Mai poți citi: Franța: mai mulți primari depun plângere în instanță din cauza unor plaje poluate cu deșeuri din plastic aduse la mal

Ulterior sau în paralel, compania ReturRo trebuie să construiască centrele logistice, trebuie să găsească soluţia de colectare de la fiecare comerciant a ambalajelor care au fost aduse înapoi de consumatori şi să gestioneze resursele financiare pentru serviciile prestate, respectiv pentru a returna garanţiile colectate de la producători şi plătite mai departe către vânzătorii care, la rândul lor, le dau consumatorilor pe fiecare doză câte 50 de bani. Este un sistem foarte complex, care se construieşte greu. În toate ţările a durat acest proces.

Eu sunt convins că această companie este în stare să îndeplinească toate obligaţie până la sfârşitul lunii noiembrie şi după aceea să înceapă recuperarea ambalajelor de pe piaţă. Va trebui să ajungem prin acest sistem SGR la o rată de recuperare de peste 90% a acestor ambalaje", a menţionat oficialul.

Ce face RetuRO

Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

Pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunţa că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu un procent de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona SGR, şi a subliniat faptul că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România.

Compania RetuRO Sistem Garanţie-Returnare a devenit administratorul sistemului de garanţie-returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august 2022.

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna