Stiri

Mecanismul de Redresare și Reziliență împlinește 2 ani

2
min
24/2/2023

Mecanismului de Redresare și Reziliență a fost înființat în contextul crizei COVID-19 pentru a sprijini redresarea economică și socială a statelor membre.

Săptămâna aceasta se aniversează 2 ani de la crearea Mecanismului de Redresare și Reziliență, mecanism care a făcut posibilă alocarea de fonduri suplimentare către statele membre, în afara cadrului financiar multianual obișnuit. Prin intermediul mecanismului sunt finanțate Planurile de Redresare și Reziliență de la nivel național, conform Fonduri Structurale.

În acest context, Comisia Europeană a adoptat marți, 21 februarie 2023, o comunicare care prezintă rezultatele concrete obținute până în prezent prin intermediul dublului impuls dat de MRR pentru reformele și investițiile ecologice și digitale în statele membre. De asemenea, comunicarea prezintă măsuri suplimentare de sprijinire a continuării punerii în aplicare cu succes a Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență.

Mecanismului de Redresare și Reziliență a fost înființat în contextul crizei COVID-19 pentru a sprijini redresarea economică și socială a statelor membre. Punerea în aplicare a MRR are loc acum într-un context foarte diferit, marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, de o inflație ridicată și de o criză energetică.

fonduri-structurale.ro împreună cu partenerii din cadrul Asociației Europene a Consultanților în Inovare (EAIC) au urmărit modalitatea de alocare și de implementare a mecanismului în majoritatea statelor membre. Periodic, am publicat update-uri integrate cu privire la progresul implementării planurilor naționale prin intermediul Ghidului Next Generation EU.

Pentru a afla mai multe despre apelurile și proiectele derulate în cadrul MRR puteți consulta cea mai recentă versiune a ghidului (revizia 3) aici: „NextGenerationEU Guide, for the industry to better understand and seize its opportunities”.

Ghidul a fost dezvoltat de mebrii EAIC: FI Group (contribuții și coordonare), Euro-Funding, Grupo EVM, EXEQ, fonduri-structurale.ro, Invent Baltics, Schuman Associates, Sistem VVE, Soros Gabinete, Spinverse.

Photo: Eureporter