Stiri

Mai multe ONG-uri valorifică spaţiile verzi din Bucureşti în grădini pe care le iau în îngrijire

5
min
14/10/2022

Până acum, au fost amenajate mai multe astfel de grădini comunitare în Bucureşti.

În cazul Livezii Comunitare Urbane, de care se ocupă Gabriela Iordan, prin parteneriatul cu mediul universitar, echipa de profesori şi studenţi de la Facultatea de Horticultură a promovat şi a redus costurile de îngrijire prin gestionarea noninvazivă şi durabilă a spaţiului verde.

„O grădină comunitară este un spaţiu verde existent sau nou-înfiinţat, care devine viu, animat, accesibil unei comunităţi de proximitate. Spaţiul fizic poate aparţine unei entităţi publice sau private care îl pune la dispoziţie unui grup de cetăţeni din zonă, cu scopul de a îngriji pomii şi arbuştii fructiferi, de a planta şi a cultiva legume, plante aromatice, flori“, spune Gabriela Iordan.

Printre beneficiile urmărite de membrii comunităţii unei grădini comunitare se numără obţinerea produselor vegetale naturale de consum, compostarea resturilor vegetale şi producţia de humus, conectarea cu semenii şi natura, socializarea, învăţarea prin participarea la cursuri şi activităţi practice, mişcarea în aer liber, apartenenţa la o comunitate cu aceleaşi valori. 

Până acum, au fost amenajate mai multe astfel de grădini comunitare în Bucureşti, printre care Livada Comunitară Mărţişor (numele actual al Livezii Comunitare Urbane) - în livada casei în care a locuit Tudor Arghezi, Grădina Istorică - în zona Cotroceni, Grădina din Gura Siriului - în zona Titan, Grădinescu - o reţea de nouă grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperişurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor şi două în şcoli din Capitală, şi altele.

Sursa foto: Wikimedia Commons